Káva espresso je tmavě upražená, vyznačuje se svou výraznou vůní a plnou chutí. Nejčastěji se připravuje z druhu arabica, která má plnější chuť.
káva espresso
Stav | tepelně zpracované |
Bílkoviny | 0,2 g |
Sacharidy | 0 g |
Cukry | 0 g |
Tuky | 0,4 g |
Nasycené mastné kyseliny | 0 g |
Trans mastné kyseliny | 0 g |
Mononenasycené | - |
Polynenasycené | - |
Cholesterol | 0 mg |
Vláknina | 0 g |
Sůl | - |
Voda | - |
Vápník | 2 mg |
GI | 0 |
PHE | 10 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Káva espresso obsahuje kofein, který má silné povzbuzující účinky a je návykový. Příliš mnoho kofeinu může u citlivých osob vyvolat kofeinový šok, který se projevuje bušením srdce, třesem rukou a bolestmi hlavy. Poněvadž káva dehydratuje, tak je dobré vždy šálek kávy doplnit sklenicí čisté vody.
K přípravě skvělého espressa je důležité správné umletí kávových zrn a správná teplota vody kolem 90 °C (voda by se nikdy neměla vařit). Kávu espresso se pije hned, téměř ještě horká, protože má nejlepší chuť a aroma. Název 'espresso' pochází z italštiny a doslova znamená 'rychle' nebo 'spěšně', a tak dokonale vyjadřuje způsob přípravy i konzumaci. Italové jsou zvyklí jen rychle zaskočit do baru a ve stoje vypít svůj šálek kávy, a pak zase spěchají dál. Espresso se také využívá při přípravě dezertů, u nás najdete zajímavý recept na bezlepkový kávový cheesecake nebo na dezert a lá tiramisu.
Nejhledanější v kategorii Nápoje nealkoholické
Název | Energetická hodnota (kJ) | |
---|---|---|
257 | | |
80 | | |
0 | | |
65 | | |
0 | | |
8 | | |
8 | | |
0 | | |
267 | | |
175 | | |
103 | | |
187 | |