Kalorické Tabulky
star star star star star_half
menu
menu
search close
account
Potraviny
keyboard_arrow_right
Obilné výrobky
keyboard_arrow_right
Obilné produkty ostatní
keyboard_arrow_right
jáhly (pšeno, proso)

jáhly (pšeno, proso)

Množství x {{unitOption.title}} kus
Fotografie - jáhly (pšeno, proso)
Energetická hodnota 365 kcal
= 1 530 kJ
Bílkoviny 12 g
Sacharidy 71 g
Tuky 3 g
Vláknina 4 g
Energetická hodnota {{foodstuff.foodstuff.energy}} kcal{{foodstuff.foodstuff.energy}} kJ
= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,0.239) | number : 0}} kcal= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,4.184) | number : 0}} kJ
Bílkoviny {{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Tuky {{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Vláknina {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Energetická hodnota 365 kcal
Bílkoviny 12 g
Sacharidy 71 g
Tuky 3 g
Vláknina 4 g
Nutriční hodnoty
Stav
syrové
Bílkoviny
12 g
Sacharidy
71 g
Cukry
0,7 g
Tuky
3 g
Nasycené mastné kyseliny
0,2 g
Trans mastné kyseliny
-
Mononenasycené
-
Polynenasycené
-
Cholesterol
-
Vláknina
4 g
Sůl
0,02 g
Voda
-
Vápník
27 mg
GI Glykemický indexhelp
PHE
600 mg
Stav
syrové tepelně zpracované
Bílkoviny
{{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy
{{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Cukry
{{foodstuff.foodstuff.sugar}} g-
Tuky
{{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Nasycené mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g-
Trans mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g-
Mononenasycené
{{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g-
Polynenasycené
{{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Sůl
{{foodstuff.foodstuff.salt}} g-
Voda
{{foodstuff.foodstuff.water}} g-
Vápník
{{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg-
GI Glykemický indexhelp
{{foodstuff.foodstuff.gi}}
PHE
{{foodstuff.foodstuff.phe}} mg-
Alkohol
{{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g
Složení nutričních hodnot
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Nasycené mastné kyseliny
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Obsahuje vitamíny
Vitamín B Vitamín B
Obsahuje minerální látky
Zinek Zinek
Měď Měď
Hořčík Hořčík
Fosfor Fosfor
Železo Železo
Pozitivní vliv na zdraví
Mozek Posiluje mozkovou činnost
Únava Pomáhá při únavě
Krev Má pozitivní vliv na krev
Děti Vhodné zejména pro děti
Nervová soustava Posiluje nervovou soustavu
Jiné

Jáhly (pšeno, proso) jsou přirozeně bezlepková obilnina, která je velmi výživná. Jáhly, neboli loupané proso, jsou malé, žluté kuličky o průměru asi 1 mm. Kromě vlákniny obsahují řadu vitamínů, minerálních látek a stopových prvků, zejména vitamíny skupiny B, železo, fosfor, draslík, hořčík, křemík, zinek či měď.

Jáhly ocení osoby trpící chudokrevností, protože mají vysoký obsah železa. Jsou vhodné pro děti, seniory, sportovce, těžce pracující i rekonvalescenty. Obsahují cenné vitamíny skupiny B. Právě vysoký obsah fosforu a vitamínů B pomáhá v prevenci a při léčbě depresí či únavy. Jáhly jsou vhodné při kyselosti organismu, protože mají zásaditou reakci. Obilovina je vhodná také pro bezlepkovou dietu, diabetiky, či osoby, které potřebují zhubnout (i přibrat).

Jáhly (pšeno, proso) můžete připravit na slano i sladko (kaše, nákyp, ...). Lze z nich připravit moučník zvaný jahelník, různé nákypy, knedlíky, noky, placičky, karbanátky nebo je používat jako přílohu (k masovým i zeleninovým pokrmům). Jáhly, zvláště při delším skladování, mohou získat pachuť, která vzniká oxidací zrna. Tu odstraníme spařením jáhel vařící vodou, přičemž tento proces opakujeme alespoň třikrát.

Nejhledanější v kategorii Obilné produkty ostatní

Název Energetická hodnota (kcal)
346 add_circle Zapsat
354 add_circle Zapsat
363 add_circle Zapsat
291 add_circle Zapsat
354 add_circle Zapsat
352 add_circle Zapsat
385 add_circle Zapsat
92 add_circle Zapsat
120 add_circle Zapsat
384 add_circle Zapsat
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravin v naší databázi
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných na Kalorických tabulkách