Hovězí svíčková je nejkvalitnější a nejdražší kus masa. Vyznačuje se nízkou tučností a křehkostí. Hovězí maso je zdrojem plnohodnotných bílkovin, vedle nasycených a polynenasycených masných kyselin obsahuje i velké množství zdraví prospěšných mononenasycených masných kyselin. Má velké množství vitamínů a minerálů. Je například významným zdrojem železa, které je lépe využitelné než železo pocházející z rostlinných zdrojů.
hovězí svíčková syrová
Stav | syrové |
Bílkoviny | 21 g |
Sacharidy | 0,29 g |
Cukry | - |
Tuky | 8 g |
Nasycené mastné kyseliny | 4 g |
Trans mastné kyseliny | 0 g |
Mononenasycené | 0,38 g |
Polynenasycené | 0 g |
Cholesterol | - |
Vláknina | - |
Sůl | - |
Voda | 72 g |
Vápník | 17 mg |
GI | |
PHE | 1 032 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Bílkoviny jsou nezbytné pro stavbu, obnovu a funkčnost buněk, tkání a orgánů těla. Železo ovlivňuje výkonnost, imunitu a termoregulaci. Konzumace hovězího má vliv na správnou funkci krvetvorby a nervového systému. Vitamín D spolu s vápníkem hrají velmi důležitou úlohu při tvorbě pevné kostry, struktury zubů, nehtů nebo vlasů. Vitamín A je potřebný pro růst, dobrý stav kůže, podporu hojení ran, zrak nebo obranyschopnost organismu. Nadměrná konzumace má negativní vliv na kardiovaskulární systém a je dávána do souvislosti se vznikem rakoviny tlustého střeva.
Svíčková se využívá hlavně pro přípravu minutek. Jsou z ní skvělé bifteky, medailonky nebo pečeně. Nejznámějším pokrmem, který se z tohoto masa připravuje, je bezpochyby svíčková omáčka s kopečkem šlehačky, lžičkou brusinek a plátkem citronu, která se tradičně podává s houskovým knedlíkem.
Nejhledanější v kategorii Maso hovězí a vepřové
Název | Energetická hodnota (kJ) | |
---|---|---|
800 | | |
714 | | |
1 721 | | |
942 | | |
569 | | |
1 267 | | |
716 | | |
751 | | |
440 | | |
745 | |