menu
menu
search close
account
Potraviny
keyboard_arrow_right
Zelenina, luštěniny a houby
keyboard_arrow_right
Luštěniny
keyboard_arrow_right
fazolky zelené vařené

fazolky zelené vařené

Množství x {{unitOption.title}} kus
Fotografie - fazolky zelené vařené
Energetická hodnota 138 kJ
= 33 kcal
Bílkoviny 2 g
Sacharidy 4 g
Tuky 0,3 g
Vláknina 3 g
Energetická hodnota {{foodstuff.foodstuff.energy}} kcal{{foodstuff.foodstuff.energy}} kJ
= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,0.239) | number : 0}} kcal= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,4.184) | number : 0}} kJ
Bílkoviny {{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Tuky {{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Vláknina {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Energetická hodnota 138 kJ
Bílkoviny 2 g
Sacharidy 4 g
Tuky 0,3 g
Vláknina 3 g
Nutriční hodnoty
Stav
tepelně zpracované
Bílkoviny
2 g
Sacharidy
4 g
Cukry
0,28 g
Tuky
0,3 g
Nasycené mastné kyseliny
-
Trans mastné kyseliny
-
Mononenasycené
-
Polynenasycené
-
Cholesterol
-
Vláknina
3 g
Sůl
-
Voda
-
Vápník
-
GI Glykemický indexhelp
PHE
100 mg
Stav
syrové tepelně zpracované
Bílkoviny
{{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy
{{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Cukry
{{foodstuff.foodstuff.sugar}} g-
Tuky
{{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Nasycené mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g-
Trans mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g-
Mononenasycené
{{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g-
Polynenasycené
{{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Sůl
{{foodstuff.foodstuff.salt}} g-
Voda
{{foodstuff.foodstuff.water}} g-
Vápník
{{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg-
GI Glykemický indexhelp
{{foodstuff.foodstuff.gi}}
PHE
{{foodstuff.foodstuff.phe}} mg-
Alkohol
{{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g
Složení nutričních hodnot
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Vláknina
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Nasycené mastné kyseliny
fiber_manual_record Vláknina
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[4] | number:2}} %
{{dataChartPercent[5] | number:2}} %
Obsahuje vitamíny
Vitamín K Vitamín K (menadion)
Vitamín C Vitamín C (kyselina askorbová)
Kyselina listová Kyselina listová (folacin, folát, vitamín B9)
Vitamín A Vitamín A
Vitamín B6 Vitamín B6 (pyridoxin)
Vitamín B2 Vitamín B2 (riboflavin)
Vitamín B1 Vitamín B1 (thiamin)
Vitamín B3 Vitamín B3 (niacin, niacinamid, nikotinamid, kyselina nikotinová)
Obsahuje minerální látky
Mangan Mangan
Železo Železo
Vápník Vápník
Hořčík Hořčík
Sodík Sodík
Fosfor Fosfor
Měď Měď
Draslík Draslík
Pozitivní vliv na zdraví
Játra Působí kladně na stav jater
Cholesterol Zlepšuje stav cholesterolu
Imunita Posiluje imunitu
Rakovina Vhodná potravina při prevenci či léčbě rakoviny
Krevní tlak Snižuje krevní tlak

Zelené fazole vařené jsou velmi oblíbenou přílohou k masu. Jsou bohaté na železo, vápník, draslík, hořčík, mangan, vitamíny skupiny B, spoustu nukleových kyselin a bílkovin. Obsahují i spoustu vitamínu C, kyselinu listovou a velké množství vlákniny.

Protože vláknina umí vázat jedovaté a tukové látky, jsou fazolky doporučovány lidem trpícím poruchou jater. Vláknina je také důležitá pro pohyb střev a tím i pro prevenci proti rakovině tlustého střeva. Obsažený mangan pomáhá při špatné náladě, depresích a premenstruačním syndromu. Fazolky jsou dobrým pomocníkem při tvorbě červených krvinek, napomáhají snižovat krevní tlak, udržovat hladinu cukru, snižují cholesterol v krvi a zlepšují imunitní systém. Konzumace zelených fazolek napomáhá regeneraci a hojení ran a omlazování buněk. Přítomné aglutininy dokáží i rozpouštět močové kamínky. Zelené fazolky se nesmí konzumovat v syrovém stavu. Obsahují totiž látky, které můžou citlivějším lidem způsobit střevní problémy nebo těžkou otravu.

Jestliže při přelomení fazolky lusknou a prasknou, pak jsou čerstvé. Je potřeba je rychle zpracovat, snadno vadnou, a pak ztratí nejen chuť, ale i vitamíny. Pro udržení zelené barvy před úpravou spařte osolenou vodou a poté prudce zchlaďte vodou ledovou. Vařené zelené fazolky skvěle doplní kuřecí rolku, hovězí steak i vepřový plátek.

Nejhledanější v kategorii Luštěniny

Název Energetická hodnota (kJ)
486 add_circle Zapsat
462 add_circle Zapsat
1 260 add_circle Zapsat
465 add_circle Zapsat
575 add_circle Zapsat
1 294 add_circle Zapsat
1 353 add_circle Zapsat
130 add_circle Zapsat
396 add_circle Zapsat
509 add_circle Zapsat
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravin v naší databázi
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných na Kalorických tabulkách