Eidam 45% tuku cihla je sýr obsahující 45% tuku v sušině. Je zdrojem plnohodnotných živočišných bílkovin a peptidů obsahujících esenciální aminokyseliny. Tuk je obsažen v dobře stravitelné formě. Dodává do těla i další cenné látky, jako například vápník, fosfor, hořčík, sodík, draslík, či vitamíny A, D, E nebo B. Výhodou je i jeho nízký glykemický index a delší pocit zasycení.
Eidam 45% tuku cihla
Bílkoviny | 26 g |
Sacharidy | 1 g |
Cukry | - |
Tuky | 26 g |
Nasycené mastné kyseliny | 17 g |
Trans mastné kyseliny | 0 g |
Mononenasycené | 8 g |
Polynenasycené | 0,7 g |
Cholesterol | 0,09 mg |
Vláknina | - |
Sůl | 2 g |
Voda | 42 g |
Vápník | 0,96 mg |
GI | |
PHE | 1 300 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Sýry jsou zdravé především pro naše kosti, zuby a nehty, což je dáno zejména přítomností vápníku. Mléčné bílkoviny ze sýra mají antitrombotické a antihypertenzní účinky. Mají také dobrý vliv i na obranyschopnost organismu a stres. Je však třeba dávat pozor na množství přítomného sodíku, který je pro náš organismus naopak zátěží (většinou ho přijímáme víc, než se doporučuje – někdy i několikanásobně). Vysoké množství sodíku ve stravě přispívá ke zvyšování krevního tlaku, zadržování přebytečné vody v těle a může způsobovat i neoblíbenou „pomerančovou kůži“ (celulitidu).
Rádi byste, aby vám sýr vydržel svěží? Jeho vysychání lze předejít pokud ho zabalíme do vlhké utěrky, a pak ho umístíme do chladničky nebo do sklepa. Snažíte-li se zhubnout, pak sáhněte po eidamu, jenž obsahuje maximálně třiceti procent tuku v sušině. Existuje také eidam dvacetiprocentní, který je méně tučný, ale bohužel bývá i méně chutný. Eidamský sýr se s oblibou používá na zapékání různých pokrmů, skvělá je například zapečená quinoa s kuřecím masem a brokolicí.
Nejhledanější v kategorii Sýry měkké a tvrdé
Název | Energetická hodnota (kJ) | |
---|---|---|
1 382 | | |
1 101 | | |
541 | | |
455 | | |
497 | | |
1 436 | | |
541 | | |
1 725 | | |
1 428 | | |
1 109 | |