Domácí mramorová bábovka patří mezi chutné a velmi hezké moučníky. Aby se dosáhlo krásného mramorování, tak je potřeba vytvořit dvě těsta, jedno světlé a druhé tmavé. Těsto se připravuje z klasické bílé mouky, cukru, vajec, oleje, mléka a kypřícího prášku. Pro lepší chuť se dále přidává vanilkový cukr, vanilkové aroma, skořice, muškátový oříšek nebo i citrónová kúra. Do tmavého těsta se navíc přidává kakao, ideálně holandského typu.
REKLAMA | Pro odstranění reklam aktivuj Premium.
Potraviny keyboard_arrow_right
Pečivo a pomazánky keyboard_arrow_right
Pečivo sladké keyboard_arrow_right
domácí mramorová bábovka
domácí mramorová bábovka
Množství x {{unitOption.title}} kus
Energetická hodnota 312 kcal
= 1 306 kJ
Bílkoviny 4,92 g
Sacharidy 45,11 g
Tuky 12,27 g
Vláknina 1 g
Energetická hodnota {{foodstuff.foodstuff.energy}} kcal{{foodstuff.foodstuff.energy}} kJ
= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,0.239) | number : 0}} kcal= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,4.184) | number : 0}} kJ
Bílkoviny {{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Tuky {{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Vláknina {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Energetická hodnota 312 kcal
Bílkoviny 4,92 g
Sacharidy 45,11 g
Tuky 12,27 g
Vláknina 1 g
Nutriční hodnoty
Stav | tepelně zpracované |
Bílkoviny | 4,92 g |
Sacharidy | 45,11 g |
Cukry | 31,66 g |
Tuky | 12,27 g |
Nasycené mastné kyseliny | 0,58 g |
Trans mastné kyseliny | - |
Mononenasycené | - |
Polynenasycené | - |
Cholesterol | - |
Vláknina | 1 g |
Sůl | 0,3 g |
Voda | - |
Vápník | - |
GI | |
PHE | 246 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Složení nutričních hodnot
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Negativní vliv na zdraví
Přetrvávající zvýšení krevního tlaku Může zhoršovat nadváhu/obezitu
Sladké moučníky, mezi které patří i klasická mramorová bábovka, obsahují hlavně sacharidy, cukry a tuky. Pokud žijete aktivně, pravidelně sportujete nebo máte hodně pohybu v práci, tak vám kousek domácí bábovky neublíží. Vždy je důležité si hlídat množství, které sníme, abychom se nedostávali do kalorického nadbytku, který stojí za vznikem nadváhy.
I bábovku je možné upéct zdravějším způsobem. Stačí když místo klasické bílé mouky zvolíte mouku celozrnnou, která má více vlákniny i minerálních látek, a snížíte použité množství oleje a cukru. Dalším dobrým tipem je použít do těsta tvaroh nebo bílý jogurt, obojí zvýší podíl bílkovin. Z našich receptů můžete vyzkoušet zdravou fit bábovku, proteinovou banánovou nebo i celozrnnou s oříšky.
Nejhledanější v kategorii Pečivo sladké
Název | Energetická hodnota (kcal) |
---|
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravin v naší databázi
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných uživatelů