menu
menu
search
{{item.title}} leaf pot {{item.value}} {{item.energyUnit}}/100 g {{item.value}} {{item.energyUnit}}/kg/min
account
Potraviny
keyboard_arrow_right
Nápoje
keyboard_arrow_right
Nápoje nealkoholické
keyboard_arrow_right
čaj zelený Sencha

čaj zelený Sencha

Množství x {{unitOption.title}} kus
Energetická hodnota 0 kJ
= 0 kcal
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 0 g
Tuky 0 g
Vláknina -
Energetická hodnota {{foodstuff.foodstuff.energy}} kcal{{foodstuff.foodstuff.energy}} kJ
= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,0.239) | number : 0}} kcal= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,4.184) | number : 0}} kJ
Bílkoviny {{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Tuky {{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Vláknina {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Energetická hodnota 0 kJ
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 0 g
Tuky 0 g
Vláknina -
Nutriční hodnoty
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Cukry
-
Tuky
0 g
Nasycené mastné kyseliny
-
Trans mastné kyseliny
-
Mononenasycené
-
Polynenasycené
-
Cholesterol
-
Vláknina
-
Sůl
-
Voda
-
Vápník
-
GI Glykemický indexhelp
PHE
0 mg
Stav
syrové tepelně zpracované
Bílkoviny
{{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy
{{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Cukry
{{foodstuff.foodstuff.sugar}} g-
Tuky
{{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Nasycené mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g-
Trans mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g-
Mononenasycené
{{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g-
Polynenasycené
{{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Sůl
{{foodstuff.foodstuff.salt}} g-
Voda
{{foodstuff.foodstuff.water}} g-
Vápník
{{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg-
GI Glykemický indexhelp
{{foodstuff.foodstuff.gi}}
PHE
{{foodstuff.foodstuff.phe}} mg-
Alkohol
{{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g
Složení nutričních hodnot
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Vláknina
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
-
Obsahuje vitamíny
Vitamín P Vitamín P (biovlavonoidy)
Vitamín B3 Vitamín B3 (niacin, niacinamid, nikotinamid, kyselina nikotinová)
Vitamín C Vitamín C (kyselina askorbová)
Vitamín E Vitamín E (tokoferol)
Vitamín B1 Vitamín B1 (thiamin)
Vitamín B2 Vitamín B2 (riboflavin)
Obsahuje minerální látky
Vápník Vápník
Zinek Zinek
Mangan Mangan
Fosfor Fosfor
Fluor Fluor
Hořčík Hořčík
Měď Měď
Draslík Draslík
Pozitivní vliv na zdraví
Srdce Působí pozitivně na zdraví srdce
Krevní tlak Snižuje krevní tlak
Kosti Napomáhá při růstu a obnově kostí
Mozek Posiluje mozkovou činnost
Zuby Působí kladně na zuby
Ledviny Vhodná potravina při potížích s ledvinami
Imunita Posiluje imunitu
Koncentrace Zvyšuje schopnost koncentrace
Stimulant Působí povzbudivě na vitalitu
Únava Pomáhá při únavě
Cholesterol Zlepšuje stav cholesterolu
Trávení Podporuje trávení
Rakovina Vhodná potravina při prevenci či léčbě rakoviny
Astma Zlepšuje stav astmatu
Nervová soustava Posiluje nervovou soustavu
Jiné
Obsah potraviny

Čerstvé čajové lístky obsahují 75-80 % vody. V zeleném čaji najdeme kofein vázaný na třísloviny, uvolňuje se pomaleji a tím působí déle než kofein z kávy. Obsahuje i alkaloidy s účinkem podobným kofeinu a aminokyselinu theanin, která dodává chuť a vůni. Mezi vitamíny obsažené v zeleném čaji patří především vitamín C a provitamín A ( betakarotén) v relativně vysokém množství. Nejvýrazněji ze všech minerálů jsou zastoupeny fluor a mangan nebo draslík, vápník, hořčík a jiné. Najdeme v něm i polyfenoly a chlorofyl s antioxidačním účinkem. Čajové listy obsahují též pektin, sacharidy, saponiny a další látky.

Vliv na zdraví

Obsažený kofein povzbuzuje nervovou soustavu a mozek, proto usnadňuje učení, přináší koncentraci, zmenšuje únavu. Pití zeleného čaje má prokázané antikarcinogenní účinky. Byl prokázán i vliv na snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění, chrání před vznikem aterosklerózy, snižuje vysoký krevní tlak a hladinu cholesterolu LDL v krvi. Zastoupený fluor kladně působí na zuby, zubní sklovinu a kosti, mangan pomáhá detoxikovat a chránit tělo.Třísloviny pomáhají při trávení a zažívání. Pití zeleného čaje přináší uvolnění staženým průduškám (např. při astmatu) nebo přivádí krev do ledvin a pomáhá čistit tělo. Může regulovat hladinu cukru v krvi u lidí s cukrovkou nebo i zabránit vzniku onemocnění.

Praktické rady

Ideální je nechat čaj louhovat přibližně tři až pět minut, aby se uvolnily všechny léčivé látky. Zaléváme vodou zchladlou na 60–80 °C. Příliš horká voda zapříčiní hořkou pachuť, příliš chladná mdlou až vodovou chuť.

Nejhledanější v kategorii Nápoje nealkoholické

Název Energetická hodnota (kJ) Bílkoviny Sacharidy Tuky Vláknina
0 0 0 0 add_circle Zapsat
65 0 0,01 0 add_circle Zapsat
0 0 0 0 0 add_circle Zapsat
8 0 0 0 0 add_circle Zapsat
16 0 0 0 0 add_circle Zapsat
8 0 0 0 0 add_circle Zapsat
25 0 0,01 0 add_circle Zapsat
2 0 0 0 add_circle Zapsat
0 0 0 0 add_circle Zapsat
16 0 0 0 0 add_circle Zapsat
199 0 0,11 0 0 add_circle Zapsat
72 0 0,04 0 add_circle Zapsat
0 add_circle Zapsat
0 0 0 0 add_circle Zapsat
0,9 0 0 0 0 add_circle Zapsat
1 425 0,19 0,4 0,37 add_circle Zapsat
197 0 0,11 0 add_circle Zapsat
10 0 0 0 0 add_circle Zapsat
0 0 0 0 0 add_circle Zapsat
186 0,01 0,09 0 0 add_circle Zapsat
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravin v naší databázi
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných na Kalorických tabulkách