Čaj zázvorový s citrónem a medem je léčivý horký nápoj, který pomáhá při nachlazení. Zázvor obsahuje esenciální oleje, které způsobují jeho typickou chuť. Najdeme v něm také řadu vitamínů (A, B1, B2, C, E) i minerálních látek (sodík, hořčík, fosfor, draslík, vápník, či železo). Celkem se v této rostlině vyskytuje asi 640 různých chemických látek! Med i citrón čaj obohatí o další výživné látky a o sacharidy.
čaj zázvorový s citrónem a medem
Stav | tepelně zpracované |
Bílkoviny | 0,13 g |
Sacharidy | 4,6 g |
Cukry | 4,5 g |
Tuky | 0,1 g |
Nasycené mastné kyseliny | - |
Trans mastné kyseliny | - |
Mononenasycené | - |
Polynenasycené | - |
Cholesterol | - |
Vláknina | - |
Sůl | - |
Voda | 90 g |
Vápník | 0 mg |
GI | |
PHE | 0 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Mezi nejvýznamnější účinky zázvoru patří například podpora trávení, prevence proti chřipce, rýmě i rakovině a v neposlední řadě má tento kořen také afrodiziakální účinky. Zázvor snižuje cestovní nevolnost a doporučuje se i při těhotenské nevolnosti (použít se dá ve formě čaje, speciálních těhotenských lízátek, tabletek či kandovaný – např. místo bonbonu). Zázvorový čaj s citrónem a medem je vhodné zařadit do pestrého a zdravého jídelníčku. Pokud držíte nízkokalorickou dietu, oslaďte si čaj pouze mírně nebo použijte nekalorické přírodní sladidlo stévii nebo čekankový sirup.
Denní množství zázvoru by nemělo přesáhnout 1 gram v sušené formě a 4 gramy v čerstvém stavu, a to i u zcela zdravých jedinců. V případě požití většího množství se mohou objevit příznaky předávkování jako nevolnost, zvracení, pálení žáhy, průjem nebo srdeční poruchy. Zázvorový čaj můžete připravit z čerstvého, kandovaného i sušeného zázvoru nebo jej nahradit sáčkovým čajem (většina takových čajů však neobsahuje pouze zázvor, ale je zdrojem i jiných bylin, ovoce, ...). Zázvor se uplatní také při přípravě indické (květákový dhál) či čínské kuchyně (tofu s vůní orientu), je totiž její nezbytnou součást. Zázvor se také hodí se do sladkých i slaných pokrmů (zázvorového pečiva, gulášů, pečených mas, ale i piva či limonád).
Nejhledanější v kategorii Nápoje nealkoholické
Název | Energetická hodnota (kcal) |
---|