Bulgur vařený patří mezi oblíbené přílohy k masu i rybám. Bulgur je označení pro předvařenou nalámanou celozrnnou pšenici, která se používá jako součást pokrmů. Z cenných látek v bulguru najdeme zejména vitamín A, hořčík, fosfor, železo a vlákninu. Z hlavních živin významně převažují sacharidy.
bulgur vařený
Stav | tepelně zpracované |
Bílkoviny | 3,08 g |
Sacharidy | 18,58 g |
Cukry | 0,1 g |
Tuky | 0,24 g |
Nasycené mastné kyseliny | 0,04 g |
Trans mastné kyseliny | - |
Mononenasycené | 0,03 g |
Polynenasycené | 0,1 g |
Cholesterol | 0 mg |
Vláknina | 4,5 g |
Sůl | 0,01 g |
Voda | - |
Vápník | 10 mg |
GI | |
PHE | 154 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Bulgur je lehce stravitelná a přitom výživná potravina, která se jistě hodí pro zařazení do pestrého a zdravého jídelníčku. Díky obsažené vláknině podporuje činnost střev a zlepšuje funkce nervové soustavy. Jeho výhodou je fakt, že obsahuje pouze malé množství tuku, a to asi 3 g tuku ve 100 g uvařeného bulguru, a nezpůsobuje flatulenci.
Bulgur je již předvařený, což usnadňuje a urychluje jeho další využití v kuchyni. Mnohdy ho stačí jen nechat nabobtnat ve vodě a smíchat s dalšími ingrediencemi bez následného tepelného zpracování (vždy se ale řiďte konkrétními pokyny na obalu výrobku). Nejznámější uplatnění bulguru je v libanonském salátu tabouli (nebo tabbouleh), ale dá se používat i jako klasická příloha místo rýže či těstovin. Dá se také použít k jídlům na způsob 'rizota' (bulgur s tofu a zeleninou) i sladkého nákypu s broskvemi.
Nejhledanější v kategorii Přílohy
Název | Energetická hodnota (kcal) |
---|