Brambory jsou bohaté na hořčík a draslík, vitamín A, B a C. Jsou také dobrým zdrojem vlákniny a sacharidů.
brambory vařené bez slupky
Stav | tepelně zpracované |
Bílkoviny | 1,7 g |
Sacharidy | 18,6 g |
Cukry | - |
Tuky | 0,1 g |
Nasycené mastné kyseliny | 0,04 g |
Trans mastné kyseliny | - |
Mononenasycené | - |
Polynenasycené | - |
Cholesterol | 0 mg |
Vláknina | 1,4 g |
Sůl | 0,07 g |
Voda | - |
Vápník | 27 mg |
GI | |
PHE | 66,5 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Brambory jsou vhodnou přílohou pro běžný jídelníček, ale i při redukční dietě. Z nutričního hlediska by bylo nejlepší neoloupané brambory uvařit v páře. Brambory tak ztratí jen minimum výživných látek a jsou lehce stravitelné. Pro lepší stravitelnost brambor se při vaření doporučuje přidat kmín. Nevhodné jsou naopak brambory připravované ve velkém množství tuku (fritované, smažené) nebo zapékané s velkým množstvím nekvalitních uzenin, sýrů a šlehačky.
Na vaření brambor použijeme jen tolik vody, kolik je opravdu nutné. Mnohé látky z brambor se rozpustí ve vodě, a tak ji pak můžeme i dále využít k přípravě omáček a polévek. Podle druhu připravovaného pokrmu volíme varný typ brambor. Varný typ A je vhodný na salát nebo pro přípravu zmiňovaných brambor ve slupce. Varný typ B se hodí jako příloha či do gulášů a polévek. Pokud chcete brambory restovat, vsaďte také na „béčka“. Varný typ C se pak osvědčí při přípravě bramboráků, bramborových placek, do bramborové kaše či bramborového těsta (bramborové knedlíky, halušky, šišky, ...).
Nejhledanější v kategorii Přílohy
Název | Energetická hodnota (kcal) | |
---|---|---|
77 | |