Borůvkový džem je sladká ovocná pomazánka vyráběná z borůvek. Nejkvalitnější džemy obsahují nejvyšší podíl ovoce, a tak není potřeba je doslazovat. Případné doslazování méně kvalitních produktů se provádí nejčastěji bílým cukrem. Dražší džemy se sladí i hroznovou šťávou, medem, sirupem z agáve, stévie nebo čekanky.
borůvkový džem
Bílkoviny | 0,25 g |
Sacharidy | 51 g |
Cukry | 48 g |
Tuky | 0,28 g |
Nasycené mastné kyseliny | 0 g |
Trans mastné kyseliny | 0 g |
Mononenasycené | 0 g |
Polynenasycené | 0 g |
Cholesterol | - |
Vláknina | - |
Sůl | - |
Voda | 48 g |
Vápník | 8 mg |
GI | |
PHE | 12 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Ovocné džemy jsou především zdrojem sacharidů a cukrů, nabízí tedy rychlou a snadno dostupnou energii. Mají poměrně vysoký glykemický index, což znamená, že se nám po jejich konzumaci prudce zvýší hladina cukru v krvi. Kvalitní džemy, které obsahují vysoký podíl ovoce, je možné zařadit na jídelníček zdravých a fyzicky aktivních jedinců, kteří nemají nadváhu. V každém případně ale platí, že nadměrný příjem cukru neprospívá našemu zdraví, způsobuje totiž zubní kazy, kožní problémy a různé alergie.
Borůvkový džem je od roku 2004 jediné správné označení pro ovocnou pomazánku, která se vyrábí z jiného ovoce než z citrusů. Označení „marmeláda“ se komerčně může používat pouze pro výrobek z citrusových plodů. Borůvkový džem skvěle ochutí obilnou kaši, bílý jogurt, lívance i palačinky. Často se také používá jako náplň do kynutých buchet nebo knedlíků.
Nejhledanější v kategorii Marmelády a džemy
Název | Energetická hodnota (kJ) | |
---|---|---|
1 085 | | |
1 024 | | |
1 021 | | |
1 084 | | |
1 041 | | |
1 080 | | |
1 080 | | |
1 089 | | |
992 | | |
553 | | |
641 | | |
870 | | |
205 | | |
1 094 | | |
905 | |