Zeleninový vývar se zeleninou slouží jako základ pro polévky, zeleninové krémy, různé omáčky i další jídla. Připravuje se vařením kořenové i jiné zeleniny, které se vkládá do studené vody. Můžete přidat i bylinky nebo voňavé koření jako bobkový list či nové koření.
zeleninový vývar se zeleninou
Stav | tepelně zpracované |
Bílkoviny | 0,61 g |
Sacharidy | 2,72 g |
Cukry | 1,29 g |
Tuky | 0,78 g |
Nasycené mastné kyseliny | 0,09 g |
Trans mastné kyseliny | - |
Mononenasycené | 0,2 g |
Polynenasycené | 0,43 g |
Cholesterol | - |
Vláknina | 1 g |
Sůl | - |
Voda | 90,3 g |
Vápník | 20,68 mg |
GI | |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Čisté domácí zeleninové vývary rozhodně patří do zdravého životního stylu a výborně se hodí i do redukční diety. Obsahují totiž řadu vitamínů a minerálních látek, které jsou ukryté v zelenině. Vždy dávejte přednost doma připravenému jídlu před tím průmyslově zpracovaným. Polotovarům, bujónům v kostce a různým podobným výrobkům se raději zcela vyhýbejte.
Připravit si vlastní zeleninový vývar není nic složitého. Stačí vzít kořenovou zeleninu, cibuli, česnek, bylinky a vložit je do studené vody. Vše pak přiveďte k varu a nechte zeleninu pozvolně vyvařit. Zeleninový vývar se zeleninou se používá k vaření hustých polévek (dýňová, brokolicová, cizrnová, žampiónová, z červené řepy s fazolemi, ...). Je potřebný také k přípravě květákového dhalu nebo třeba zepečených jáhlových noků.
Nejhledanější v kategorii Polévky
Název | Energetická hodnota (kcal) |
---|