Základem arašídového másla jsou mleté arašídy, obvykle smíchané s rostlinným olejem či tukem a solí. Má vysoký obsah kalorií a tuku, který tvoří hlavně omega 3, omega 6 nenasycené mastné kyseliny. Najdeme v něm i velké množství sacharidů, proteinů a vlákniny. Obsahuje jedinečné bioaktivní složky, které působí jako antioxidanty. Mezi obsažené minerály patří hořčík, fosfor, draslík a jiné. Obsahují i řadu vitamínů, hlavně z B skupiny nebo vitamín E.
domácí arašídové máslo
Bílkoviny | 26,5 g |
Sacharidy | 20,5 g |
Cukry | - |
Tuky | 34,1 g |
Nasycené mastné kyseliny | - |
Trans mastné kyseliny | - |
Mononenasycené | - |
Polynenasycené | - |
Cholesterol | - |
Vláknina | - |
Sůl | - |
Voda | - |
Vápník | - |
GI | |
PHE | 1 325 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Konzumace arašídového másla snižuje hladinu cholesterolu a funguje jako prevence kardiovaskulárních onemocnění. Udržuje kontrolu nad hladinou cukru v krvi a může omezit vznik cukrovky. Udržuje zdravý nervový systém, zlepšuje funkci mozku a posiluje paměť. Urychluje metabolismus a pomáhá tak bojovat proti obezitě. Protože obsahuje antioxidanty, chrání buňky, tkáně a orgány, zabraňuje jejich stárnutí a vzniku rakoviny. Další pozitivní účinek je podpora trávení a vyprazdňování. Pro velký obsah arašídů představuje riziko pro alergické jedince, může způsobit slzení, kýchání, otoky, dušnost nebo až prudké anafylaktické reakce.
Díky tekutější konzistenci je ideální nejen na mazání, ale i k vaření, přípravě zdravých omáček, bezlepkových zmrzlin a krémů.
Nejhledanější v kategorii Tuky
Název | Energetická hodnota (kcal) | |
---|---|---|
567 | |