vánočka domácí s mandlemi
Vánočka domácí s mandlemi je tradiční sladké pečivo, které se připravuje nejen na Vánoce. Vánočka je produkt z bílé vymleté mouky doplněný o další přísady, mezi které nejčastěji patří cukr, droždí, mléko, vejce, rostlinný tuk, máslo, rozinky, mandle a různé zlepšovací přípravky, aromata či konzervanty.
Hlavní součástí vánočky je bílá mouka, která je zásobárnou takzvaných „prázdných kalorií“. Do těsta vánoček z obchodu se dále navíc přidávají další, ne příliš zdravé přísady, jako je cukr, tuk neznámého původu a hlavně různá „éčka“, která mají prodloužit její trvanlivost. Proto tento výrobek není vhodný pro zdravou výživu.
Vánočka domácí s mandlemi připravená klasickým způsobem je bezpochyby velmi chutná, ale pokud chcete svému tělu více prospět, tak zkuste raději tu kváskovou nebo celozrnnou. Tuková vánočka z obchodu může obsahovat nejen máslo, ale i další tuky (většinou se jedná o směs obou). Naproti tomu máslová vánočka smí podle legislativy obsahovat pouze máslo. U potravin platí, že když je v názvu zdůrazněna některá složka, musí být ve složení uvedeno, kolik procent jí výrobek obsahuje. U tukových vánoček bychom tedy měli najít procentuální zastoupení tuku, u rozinkových nebo mandlových zastoupení rozinek nebo mandlí. Ne všichni výrobci toto pravidlo ale plní.