menu
menu
search
{{item.title}} leaf pot {{item.value}} {{item.energyUnit}}/100 g {{item.value}} {{item.energyUnit}}/kg/min
account
Potraviny
keyboard_arrow_right
Přísady a ochucovadla
keyboard_arrow_right
Originál majonéza Hellmanns

Originál majonéza Hellmanns

Množství x {{unitOption.title}} kus
Energetická hodnota 2 759 kJ
= 659 kcal
Bílkoviny 0,5 g
Sacharidy 3 g
Tuky 73 g
Vláknina 0,1 g
Energetická hodnota {{foodstuff.foodstuff.energy}} kcal{{foodstuff.foodstuff.energy}} kJ
= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,0.239) | number : 0}} kcal= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,4.184) | number : 0}} kJ
Bílkoviny {{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Tuky {{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Vláknina {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Energetická hodnota 2 759 kJ
Bílkoviny 0,5 g
Sacharidy 3 g
Tuky 73 g
Vláknina 0,1 g
Nutriční hodnoty
Stav
syrové
Bílkoviny
0,5 g
Sacharidy
3 g
Cukry
3 g
Tuky
73 g
Nasycené mastné kyseliny
6 g
Trans mastné kyseliny
-
Mononenasycené
44 g
Polynenasycené
22 g
Cholesterol
13 mg
Vláknina
0,1 g
Sůl
0,94 g
Voda
-
Vápník
-
GI Glykemický indexhelp
PHE
25 mg
Stav
syrové tepelně zpracované
Bílkoviny
{{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy
{{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Cukry
{{foodstuff.foodstuff.sugar}} g-
Tuky
{{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Nasycené mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g-
Trans mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g-
Mononenasycené
{{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g-
Polynenasycené
{{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Sůl
{{foodstuff.foodstuff.salt}} g-
Voda
{{foodstuff.foodstuff.water}} g-
Vápník
{{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg-
GI Glykemický indexhelp
{{foodstuff.foodstuff.gi}}
PHE
{{foodstuff.foodstuff.phe}} mg-
Alkohol
{{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g
Složení nutričních hodnot
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Vláknina
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
Negativní vliv na zdraví
Ledviny Konzumace nadměrného množství poškozuje ledviny
Přetrvávající zvýšení krevního tlaku Může zhoršovat nadváhu/obezitu
Alergie Může způsobovat alergické reakce
Zažívání Může způsobit zažívací potíže
Obsah potraviny

Základem majonézy Hellmann´s je rostlinný olej, voda a pasterizované žloutky (3 %). Dále zde najdeme ocet, cukr, hořčici, sůl, aroma a látky E385 – ethylendiamintetraacetát vápenato-disodný a E160a(ii) – beta-karoten. Z hlavních živin je obsažen převážně tuk (asi 75 %) hmotnosti výrobku.

Vliv na zdraví

Majonéza je bohatým zdrojem energie a měla by se na zdravém jídelníčku objevovat spíše výjimečně. Problém spočívá zejména v tom, že majonézu často konzumujeme ke smaženým pokrmům, které též obsahují velké množství tuku a kalorií. Při nadměrné konzumaci energeticky bohatých potravin, pochutin a nápojů může docházet k ukládání tuku (zejména u osob se sklony k sedavému způsobu života). Látka E385 je v malém množství pravděpodobně bezpečná. Ovšem i v lidském těle si zachovává vlastnost vázat ionty kovů, a pokud jich má organismus málo (např. železa, zinku nebo mědi), může přítomnost ethylendiamintetraacetátu způsobit prohloubení jejich nedostatku. U vegetariánů látka způsobuje snižování přisvojitelnosti železa z rostlinné potravy. Ethylendiamintetraacetát je považován za alergen - u citlivých osob by při kontaktu s touto látkou mohlo dojít k alergické reakci. Při větších dávkách může toto „éčko“ způsobit střevní potíže, svalové křeče nebo poškození ledvin (krev v moči).

Praktické rady

Tatarskou omáčku, dresinky do salátů či pomazánky vyrábějte jen s malým množstvím majonézy nebo ji zcela vypusťte. Dobře jí nahradí zakysaná smetana – např. při přípravě pomazánek či lehčí verze tatarky, bílý jogurt – např. do bramborového salátu, v zeleninovém salátu pak lžička kvalitního oleje nebo z něj připravený dresink apod.

Nejhledanější v kategorii Přísady a ochucovadla

Název Energetická hodnota (kJ) Bílkoviny Sacharidy Tuky Vláknina
1 394 0 0,82 0 0 add_circle Zapsat
3 389 0 0 0,92 0 add_circle Zapsat
1 680 0 1 0 0 add_circle Zapsat
978 0,04 0,28 0,02 0,53 add_circle Zapsat
418 0,06 0,07 0,05 0,01 add_circle Zapsat
1 676 0,01 0,08 0,41 0 add_circle Zapsat
674 0 0,05 0 0,71 add_circle Zapsat
460 0,02 0,25 0 0,01 add_circle Zapsat
1 302 0,22 0,12 0,12 0,3 add_circle Zapsat
1 682 0,99 add_circle Zapsat
260 0,02 0,1 0 0,03 add_circle Zapsat
0 0 1 0 0 add_circle Zapsat
1 591 0 0,98 0 add_circle Zapsat
425 0 0,25 0 add_circle Zapsat
494 0 0,28 0 add_circle Zapsat
645 0,04 0,17 0,08 0,04 add_circle Zapsat
484 0,05 0,05 0,09 add_circle Zapsat
450 0,14 0,04 0,02 0,08 add_circle Zapsat
1 662 0 0,99 0 add_circle Zapsat
1 650 0,14 0,54 0,13 0,2 add_circle Zapsat
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravin v naší databázi
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných na Kalorických tabulkách