Ocet se vyrábí alkoholickým kvašením a obsahuje kyselinu octovou. Jedná se o kyselou tekutinu, která se využívá při nakládání i vaření.
ocet
Stav | syrové |
Bílkoviny | 0 g |
Sacharidy | 4 g |
Cukry | 3,5 g |
Tuky | 0 g |
Nasycené mastné kyseliny | 0 g |
Trans mastné kyseliny | - |
Mononenasycené | - |
Polynenasycené | - |
Cholesterol | - |
Vláknina | 0 g |
Sůl | - |
Voda | - |
Vápník | 0,01 mg |
GI | |
PHE | 0 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
V malém množství ocet umí čistit tělo, doporučuje se každé ráno pít sklenici vody se lžičkou octa (nejlépe jablečného). Zmírňuje také nadýmání, a tak se s oblibou přidává do salátů a luštěninových pokrmů. Octové zábaly mohou zmírnit otoky. Ředěný ocet se dá i použít také jako ústní voda.
Ocet, který obsahuje více než 10% kyseliny octové, se musí užívat vždy ředěný. Neředěný by mohl popálit sliznici. Ocet si umí efektivně poradit s vodním kamenem, stačí ho lehce zředit s vodou a nalít na místo, které je potřeba vyčistit. Také s ním jednoduše vyvaříte a vyčistíte rychlovarnou konvici. V kuchyni se využívá pro dodání kyselé chuti omáčkám, polévkám a kaším (čočková, hrachová, ...). Své využití má i při konzervování potravin, například nakládání zeleniny a hub.
Nejhledanější v kategorii Přísady a ochucovadla
Název | Energetická hodnota (kcal) | |
---|---|---|
70 | | |
30 | | |
67 | | |
24 | | |
19 | | |
133 | | |
21 | | |
100 | | |
6 | | |
25 | |