menu
menu
search close
account
Potraviny
keyboard_arrow_right
Masné výrobky a ryby
keyboard_arrow_right
Uzeniny a paštiky
keyboard_arrow_right
moravské uzené maso (kýta)

moravské uzené maso (kýta)

Množství x {{unitOption.title}} kus
Fotografie - moravské uzené maso (kýta)
Energetická hodnota 518 kJ
= 124 kcal
Bílkoviny 16 g
Sacharidy 2 g
Tuky 6 g
Vláknina -
Energetická hodnota {{foodstuff.foodstuff.energy}} kcal{{foodstuff.foodstuff.energy}} kJ
= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,0.239) | number : 0}} kcal= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,4.184) | number : 0}} kJ
Bílkoviny {{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Tuky {{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Vláknina {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Energetická hodnota 518 kJ
Bílkoviny 16 g
Sacharidy 2 g
Tuky 6 g
Vláknina -
Nutriční hodnoty
Bílkoviny
16 g
Sacharidy
2 g
Cukry
0,3 g
Tuky
6 g
Nasycené mastné kyseliny
2 g
Trans mastné kyseliny
-
Mononenasycené
-
Polynenasycené
-
Cholesterol
-
Vláknina
-
Sůl
2 g
Voda
-
Vápník
-
GI Glykemický indexhelp
PHE
795 mg
Stav
syrové tepelně zpracované
Bílkoviny
{{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy
{{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Cukry
{{foodstuff.foodstuff.sugar}} g-
Tuky
{{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Nasycené mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g-
Trans mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g-
Mononenasycené
{{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g-
Polynenasycené
{{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Sůl
{{foodstuff.foodstuff.salt}} g-
Voda
{{foodstuff.foodstuff.water}} g-
Vápník
{{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg-
GI Glykemický indexhelp
{{foodstuff.foodstuff.gi}}
PHE
{{foodstuff.foodstuff.phe}} mg-
Alkohol
{{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g
Složení nutričních hodnot
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Vláknina
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Nasycené mastné kyseliny
fiber_manual_record Vláknina
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
-
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[4] | number:2}} %
-
Pozitivní vliv na zdraví
Rakovina Vhodná potravina při prevenci či léčbě rakoviny
Negativní vliv na zdraví
Přetrvávající zvýšení krevního tlaku Může zhoršovat nadváhu/obezitu
Otoky Může způsobovat zadržování vody v těle
Hypertenze Může způsobovat zvýšení krevního tlaku
Ledviny Konzumace nadměrného množství poškozuje ledviny
Zažívání Může způsobit zažívací potíže
Geriatrie Nevhodné pro starší osoby
Žáha Může způsobit pálení žáhy
Děti Nevhodné pro děti
Alergie Může způsobovat alergické reakce

Moravské uzené maso (kýta) je méně tučná varianta této oblíbené uzeniny. Obsahuje také více bílkovin než moravské uzené maso z krkovice. Uzeniny jsou často zdrojem velkého množství soli, konzervačních látek, aromat i barviv.

Uzeniny, párky a paštiky nejsou vhodné pro každodenní konzumaci a měli by se na jídelníčku objevovat jen výjimečně. Právě velké množství přidávané soli může být příčinou vysokého krevního tlaku, což je rizikové pro vznik infarktu myokardu či zadržování vody v organismu. Solící směsi často obsahují i další látky, které jsou podezřelé z negativního vlivu na lidské zdraví. Hovoří se například o žaludečních vředech či rakovině tlustého střeva. Při úpravě uzením vzniká množství dalších, zdraví škodlivých látek, maso se několik hodin udí zavěšené v kouři). Pokud je to proto možné, uzenému masu se zcela vyhněte. Uzené maso je nevhodné zejména pro děti, starší lidi, pacienty s šetřící dietou nebo osoby s ledvinovými obtížemi. Nehodí se ani při redukční dietě.

Máte-li uzeniny rádi a nechcete se jich vzdát, tak vybírejte ty s nižším obsahem tuku a konzumujte je opravdu jen občas. Moravské uzené maso se hodí k vařené čočce, lze ho přidat do zapečených francouzských brambor, pohanky nebo těstovin.

Nejhledanější v kategorii Uzeniny a paštiky

Název Energetická hodnota (kJ)
494 add_circle Zapsat
385 add_circle Zapsat
456 add_circle Zapsat
647 add_circle Zapsat
751 add_circle Zapsat
1 200 add_circle Zapsat
869 add_circle Zapsat
996 add_circle Zapsat
565 add_circle Zapsat
456 add_circle Zapsat
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravin v naší databázi
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných na Kalorických tabulkách