Moravské uzené maso (kýta) je méně tučná varianta této oblíbené uzeniny. Obsahuje také více bílkovin než moravské uzené maso z krkovice. Uzeniny jsou často zdrojem velkého množství soli, konzervačních látek, aromat i barviv.
moravské uzené maso (kýta)
Bílkoviny | 15,9 g |
Sacharidy | 1,6 g |
Cukry | 0,3 g |
Tuky | 6 g |
Nasycené mastné kyseliny | 2,2 g |
Trans mastné kyseliny | - |
Mononenasycené | - |
Polynenasycené | - |
Cholesterol | - |
Vláknina | - |
Sůl | 2 g |
Voda | - |
Vápník | - |
GI | |
PHE | 795 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Uzeniny, párky a paštiky nejsou vhodné pro každodenní konzumaci a měli by se na jídelníčku objevovat jen výjimečně. Právě velké množství přidávané soli může být příčinou vysokého krevního tlaku, což je rizikové pro vznik infarktu myokardu či zadržování vody v organismu. Solící směsi často obsahují i další látky, které jsou podezřelé z negativního vlivu na lidské zdraví. Hovoří se například o žaludečních vředech či rakovině tlustého střeva. Při úpravě uzením vzniká množství dalších, zdraví škodlivých látek, maso se několik hodin udí zavěšené v kouři). Pokud je to proto možné, uzenému masu se zcela vyhněte. Uzené maso je nevhodné zejména pro děti, starší lidi, pacienty s šetřící dietou nebo osoby s ledvinovými obtížemi. Nehodí se ani při redukční dietě.
Máte-li uzeniny rádi a nechcete se jich vzdát, tak vybírejte ty s nižším obsahem tuku a konzumujte je opravdu jen občas. Moravské uzené maso se hodí k vařené čočce, lze ho přidat do zapečených francouzských brambor, pohanky nebo těstovin.
Nejhledanější v kategorii Uzeniny a paštiky
Název | Energetická hodnota (kcal) |
---|