Moravské uzené maso (krkovice) maso obsahuje poměrně velké množství bílkovin, ale i tuků. Poněvadž se jedná o uzeninu, tak může obsahovat různé konzervační látky, solící směsi, aromata i barviva.
moravské uzené maso (krkovice)
Bílkoviny | 24 g |
Sacharidy | 0,1 g |
Cukry | - |
Tuky | 18 g |
Nasycené mastné kyseliny | 0 g |
Trans mastné kyseliny | 0 g |
Mononenasycené | 15 g |
Polynenasycené | 2 g |
Cholesterol | - |
Vláknina | - |
Sůl | 3 g |
Voda | 50 g |
Vápník | 22 mg |
GI | |
PHE | 1 208 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Velké množství přidávané soli může být příčinou vysokého krevního tlaku, což je rizikové pro vznik infarktu myokardu či zadržování vody v organismu. Solící směsi často obsahují i další látky, které jsou podezřelé z negativního vlivu na lidské zdraví. Hovoří se například o žaludečních vředech či rakovině tlustého střeva. Při úpravě uzením vzniká množství dalších, zdraví škodlivých látek, maso se několik hodin udí zavěšené v kouři). Pokud je to proto možné, uzenému masu se zcela vyhněte. Uzené maso je nevhodné zejména pro děti, starší lidi, pacienty s šetřící dietou nebo osoby s ledvinovými obtížemi. Nehodí se ani při redukční dietě.
Pokud si Moravské uzené maso nedokážete odepřít, vybírejte alespoň méně tučné kusy a s jeho konzumací to nepřehánějte. Moravské uzené se také často přidává do zapečených těstovin nebo i do francouzských brambor.
Nejhledanější v kategorii Uzeniny a paštiky
Název | Energetická hodnota (kJ) | |
---|---|---|
494 | | |
385 | | |
647 | | |
456 | | |
355 | | |
1 089 | | |
1 262 | | |
1 328 | | |
386 | | |
1 264 | |