Knedlík houskový domácí je oblíbená příloha k omáčkám a masu. Základem houskového knedlíku je bílá mouka a starší pečivo, které se promíchá s dalšími přísadami (mléko či voda, vejce nebo jen žloutky, droždí, sůl). Někdo přidává navíc i cukr, smetanu či bylinky.
knedlík houskový domácí
Stav | tepelně zpracované |
Bílkoviny | 7,5 g |
Sacharidy | 37,9 g |
Cukry | 2 g |
Tuky | 1,4 g |
Nasycené mastné kyseliny | 0,52 g |
Trans mastné kyseliny | - |
Mononenasycené | - |
Polynenasycené | - |
Cholesterol | - |
Vláknina | 2 g |
Sůl | 0,6 g |
Voda | - |
Vápník | 0,01 mg |
GI | |
PHE | 375 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Bílá mouka a pečivo, ze kterých se houskový knedlík připravuje, jsou chudé na vlákninu a výživné látky (minerály, vitamíny). Jedná se tedy o takzvané „prázdné kalorie“, které akorát bleskově zvýší hladinu cukru v krvi, aby se zase brzy strmě snížila. Potraviny způsobující tento efekt jsou zpravidla jednou z příčin vzniku nadváhy či obezity a s nimi spojených civilizačních onemocnění, kterým je například cukrovka. Pokud si již klasický knedlík dopřejete, doplňte ho raději méně tučnou omáčkou (rajčatovou, zeleninovou) a kvalitním libovým masem (hovězí, králičí, krůtí, kuřecí, ...) nebo jinou bílkovinou (Šmakoun, Robi maso, sójové maso).
Pokud chcete žít zdravěji, připravte si knedlíky z celozrnné mouky a celozrnného nebo chlebového pečiva. Možná, že si na novou chuť knedlíku budete zvykat déle, ale jistě vám nakonec zachutná a navíc uděláte službu svému tělu. Zajímavou alternativou je pak bezpochyby lowcarb knedlík, který je plný bílkovin a vlákniny.
Nejhledanější v kategorii Přílohy
Název | Energetická hodnota (kcal) | |
---|---|---|
214 | | |
304 | |