kapří maso se vyznačuje vysokým podílem vody (kolem 70 %), bílkoviny tvoří 10-20 % a na tuky připadá 2-9 %. U jednotlivých složek je poměrně velká variabilita, která závisí na věku ryby, ročním období, způsobu chovu kaprů a dalších faktorech. Za zmínku jistě stojí fakt, že kapří maso je zdrojem pro tělo prospěšných omega -3 polynenasycených mastných kyselin, které mají mnoho příznivých biologických účinků. Po úpravě smažením v trojobalu se však přínos pokrmu pro zdraví snižuje (mnoho tuku, nešetrné zpracování …).
kapr smažený
Bílkoviny | 25 g |
Sacharidy | 7 g |
Cukry | 7 g |
Tuky | 12 g |
Nasycené mastné kyseliny | 3 g |
Trans mastné kyseliny | - |
Mononenasycené | - |
Polynenasycené | - |
Cholesterol | - |
Vláknina | - |
Sůl | - |
Voda | - |
Vápník | - |
GI | |
PHE | 1 250 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
příliš častá konzumace smažených pokrmů může podle některých zdrojů způsobovat vznik rakoviny. Smažené pokrmy nejsou vhodné zejména pro osoby trpící nadváhou či obezitou, protože obsahují příliš mnoho tuku a jejich energetická hodnota bývá až dvojnásobná oproti přírodně upravené variantě. I u zdravých lidí je doporučováno smažené pokrmy zcela vyloučit nebo omezit na minimum. Nemůžete-li si je odepřít, odsajte přebytečný tuk papírovým ubrouskem a smažte za doporučovaných teplot.
maso z kapra upravené přírodním způsob si zachová více živin a je o mnoho zdravější. Pokud ale trváte na obalované rybě a přitom nelpíte na úpravě smažením, můžete zvolit kompromis: obalené maso upečte na vymaštěném plechu v troubě nebo v remosce. Kdo se bojí jíst kapra, protože by mu mohla zaskočit drobná kůstka, může se na trhu poohlédnout po kapřím filetu bez kosti.
Nejhledanější v kategorii Ryby a mořské plody
Název | Energetická hodnota (kJ) | |
---|---|---|
420 | | |
853 | | |
885 | | |
733 | | |
269 | | |
761 | | |
1 129 | | |
315 | | |
1 341 | | |
346 | |