Jihočeské máslo 82% Madeta obsahuje 82% tuku. Máslo je zdrojem tuků a vitamínů rozpustných v tucích, tedy A, D, E, K. Na druhou stranu obsahuje také nevhodné trans nenasycené mastné kyseliny.
Jihočeské máslo 82% Madeta
Stav | syrové |
Bílkoviny | 0,8 g |
Sacharidy | 0,8 g |
Cukry | 0,8 g |
Tuky | 82 g |
Nasycené mastné kyseliny | 54 g |
Trans mastné kyseliny | 0 g |
Mononenasycené | 0 g |
Polynenasycené | 0 g |
Cholesterol | 274 mg |
Vláknina | 0 g |
Sůl | 0,02 g |
Voda | 0 g |
Vápník | - |
GI | 0 |
PHE | 40 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Máslu by se měli vyhnout všechny osoby, které mají vysoké hodnoty cholesterolu a osoby s cévními potížemi. Omezit jeho konzumované množství by měli i osoby, které chtějí hubnout, jeho kalorická hodnota je totiž opravdu vysoká. Zdravému člověku by konzumace másla neměla uškodit, ba naopak – tuky je totiž vhodné střídat. Pro teplou kuchyni se více hodí kvalitní jednodruhové oleje, pro saláty oleje lisované za studena a pro mazání na pečivo je ideální právě kvalitní rostlinný tuk i máslo. Vždy je ale potřeba myslet na to, že se jedná o tuk, a s tím je nutné šetřit.
Abyste k namazání pečiva či chleba použili jen nezbytné množství másla, pak nechte máslo před konzumací chvíli vyndané z ledničky (ideálně jen jeho požadovanou část). Tuhé máslo se špatně roztírá a zbytečně použijete příliš silnou vrstvu. Máslo není vhodné ke smažení, protože má tendenci se přepalovat. Naopak pro pečení je výborné, dodá lahodnou chuť všem moučníkům, buchtám, koláčům a jiným dezertům (bílkový chlebíček bez mouky).
Nejhledanější v kategorii Tuky
Název | Energetická hodnota (kJ) | |
---|---|---|
3 134 | | |
3 451 | | |
3 098 | | |
3 754 | | |
3 758 | | |
1 665 | | |
2 619 | | |
3 056 | | |
2 241 | | |
925 | |