menu
menu
search close
account
Potraviny
keyboard_arrow_right
Zelenina, luštěniny a houby
keyboard_arrow_right
Zelenina čerstvá
keyboard_arrow_right
brambory syrové

brambory syrové

Množství x {{unitOption.title}} kus
Fotografie - brambory syrové
Energetická hodnota 371 kJ
= 89 kcal
Bílkoviny 2 g
Sacharidy 19 g
Tuky 0,2 g
Vláknina 2 g
Energetická hodnota {{foodstuff.foodstuff.energy}} kcal{{foodstuff.foodstuff.energy}} kJ
= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,0.239) | number : 0}} kcal= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,4.184) | number : 0}} kJ
Bílkoviny {{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Tuky {{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Vláknina {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Energetická hodnota 371 kJ
Bílkoviny 2 g
Sacharidy 19 g
Tuky 0,2 g
Vláknina 2 g
Nutriční hodnoty
Stav
syrové
Bílkoviny
2 g
Sacharidy
19 g
Cukry
1 g
Tuky
0,2 g
Nasycené mastné kyseliny
-
Trans mastné kyseliny
-
Mononenasycené
-
Polynenasycené
-
Cholesterol
-
Vláknina
2 g
Sůl
0,05 g
Voda
-
Vápník
0,02 mg
GI Glykemický indexhelp
PHE
100 mg
Stav
syrové tepelně zpracované
Bílkoviny
{{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy
{{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Cukry
{{foodstuff.foodstuff.sugar}} g-
Tuky
{{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Nasycené mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g-
Trans mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g-
Mononenasycené
{{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g-
Polynenasycené
{{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Sůl
{{foodstuff.foodstuff.salt}} g-
Voda
{{foodstuff.foodstuff.water}} g-
Vápník
{{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg-
GI Glykemický indexhelp
{{foodstuff.foodstuff.gi}}
PHE
{{foodstuff.foodstuff.phe}} mg-
Alkohol
{{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g
Složení nutričních hodnot
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Vláknina
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Nasycené mastné kyseliny
fiber_manual_record Vláknina
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[4] | number:2}} %
{{dataChartPercent[5] | number:2}} %
Obsahuje vitamíny
Vitamín B3 Vitamín B3 (niacin, niacinamid, nikotinamid, kyselina nikotinová)
Vitamín B2 Vitamín B2 (riboflavin)
Vitamín C Vitamín C (kyselina askorbová)
Vitamín B1 Vitamín B1 (thiamin)
Obsahuje minerální látky
Měď Měď
Draslík Draslík
Jód Jód
Mangan Mangan
Vápník Vápník
Fosfor Fosfor
Zinek Zinek
Železo Železo
Hořčík Hořčík
Jiné
PKU potraviny se známým obsahem PHE

Brambory jsou zdrojem sacharidů (zejména škrobu), dále zde najdeme velké množství cenných látek v podobě hořčíku, železa, zinku, mědi, manganu, fosforu, jódu, niklu, vápníku, draslíku, vitamínů C, B 1, B 2, PP, ...

Syrové brambory nejsou vhodné pro konzumaci. Brambory obsahují jedovatý alkaloid solanin. Nejvíce se ho nachází v květech, plodech a klíčcích. Solanin je toxický nervový jed, jehož negativní účinky se mohou projevit na malém mozku. Obvykle to bývají pocity nevolnosti, závratí a přes malý mozek může docházet i k negativnímu působení na zrak. Solanin také velmi negativně ovlivňuje zdraví kloubů při graviditě. Nejvíce jedovaté bývají staré brambory a všechny jejich zelené části. Při přípravě těchto hlíz nikdy nezapomínejte pečlivě odstranit očka s klíčky a všechny zelené části. Brambory jsou vhodnou přílohou pro běžný jídelníček, ale i při redukční dietě. Z nutričního hlediska by bylo nejlepší neoloupané brambory uvařit v páře (pěkné nové brambory bez klíčků a zelených míst). Brambory tak ztratí jen minimum výživných látek. Nevhodné jsou naopak brambory připravované ve velkém množství tuku (fritované, smažené) nebo zapékané s hojností nekvalitních uzenin a šlehačky.

Brambory můžete vařit celé ve slupce, pokrájené se slupkou či bez, dále je lze péct, zapékat i smažit. Lze z nich také udělat řadu dalších výborných příloh či hlavních jídel. Podle druhu připravovaného pokrmu volíme varný typ brambor. Varný typ A je vhodný na salát nebo pro přípravu zmiňovaných brambor ve slupce. Varný typ B se hodí jako příkrm či do gulášů a polévek. Pokud chcete brambory restovat, vsaďte také na „béčka“. Varný typ C se pak osvědčí při přípravě bramboráků, bramborových placek, do bramborové kaše či bramborového těsta (bramborové knedlíky, halušky, šišky, ...).

Nejhledanější v kategorii Zelenina čerstvá

Název Energetická hodnota (kJ)
344 add_circle Zapsat
59 add_circle Zapsat
84 add_circle Zapsat
147 add_circle Zapsat
90 add_circle Zapsat
148 add_circle Zapsat
61 add_circle Zapsat
165 add_circle Zapsat
151 add_circle Zapsat
193 add_circle Zapsat
109 add_circle Zapsat
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravin v naší databázi
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných na Kalorických tabulkách