Balkánský sýr Pilos je složen z mléka, soli (max. 4,5 %) a smetanové kultury. Z hlavních živin jsou nejvíce zastoupeny bílkoviny a jen malé množství sacharidů. Dodává do těla i další cenné látky, jako například vápník, fosfor, hořčík, sodík, draslík, či vitamíny A, D, E nebo B.
balkánský sýr Pilos
Bílkoviny | 15 g |
Sacharidy | 3 g |
Cukry | 3 g |
Tuky | 18 g |
Nasycené mastné kyseliny | 12 g |
Trans mastné kyseliny | - |
Mononenasycené | - |
Polynenasycené | - |
Cholesterol | 70 mg |
Vláknina | - |
Sůl | 4 g |
Voda | 400 g |
Vápník | 400 mg |
GI | |
PHE | 740 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Sýr můžete zařadit do racionálního jídelníčku i jídelníčku osob s redukční dietou. Hodí se při zvýšené potřebě vápníku, tedy pro děti a dospívající, nebo osoby s osteoporózou. Mají dobrý vliv i na obranyschopnost organismu a stres. Některé bílkoviny obsažené v sýrech, především kasein chrání před zubním kazem. Konzumace sýrů je prospěšná i pro naše nehty. Balkánský sýr by se měl na jídelníčku objevovat spíše pro jeho zpestření, protože obsahuje větší množství soli, což je nevhodné zejména pro kardiaky, hypertoniky a pacienty s onemocněním ledvin.
Pokud držíte redukční dietu nebo nechcete přijímat tolik soli, můžete si balkánský sýr namíchat se strouhaným tvarohem (ideálně v poměru 1:1). Při použití balkánského sýra počítejte s obsahem soli ve výrobku a pokrm již nepřisolujte (nebo jen mírně). Balkánský sýr nemusíte přidávat pouze do zeleninových salátů, hodí se i pro teplé pokrmy nebo pro slané pečivo (pohankové muffiny).
Nejhledanější v kategorii Sýry měkké a tvrdé
Název | Energetická hodnota (kcal) | |
---|---|---|
231 | | |
263 | | |
129 | | |
109 | | |
254 | | |
119 | | |
354 | | |
240 | | |
274 | | |
208 | | |
349 | |