Pstruh lososovitý neboli lososový je ve skutečnosti pstruh duhový, jehož maso bylo chemicky obarveno, aby připomínalo maso lososa. Pstruh je známá sladkovodní ryba a je bohatý na bílkoviny a zdravé tuky, především na omega-3 nenasycené mastné kyseliny (neboli PUFA omega-3).
pstruh lososovitý
Stav | syrové |
Bílkoviny | 18,5 g |
Sacharidy | 0,1 g |
Cukry | 0 g |
Tuky | 9,6 g |
Nasycené mastné kyseliny | 0,03 g |
Trans mastné kyseliny | - |
Mononenasycené | - |
Polynenasycené | - |
Cholesterol | - |
Vláknina | - |
Sůl | 0 g |
Voda | - |
Vápník | - |
GI | |
PHE | 925 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Rybí maso je velmi prospěšné pro naše zdraví díky svému obsahu bílkovin a zdravých tuků, konkrétně omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Konzumace ryb snižuje riziko srdečně-cévních onemocnění a posiluje imunitní systém. Maso ze pstruha je určitě vhodné pro každodenní zdravý životní styl, vybírejte si však klasického pstruha, který není zbytečně dobarvován. Hodí se také do diety a to jak redukční, šetřící či diabetické. Obecně platí, že sladkovodní ryby jsou lehce stravitelné, a proto je vhodné podávat je i malým dětem a seniorů, je ale nutné dávat pozor na kosti.
U maso a u ryb dvojnásob platí, že je nutné se zaměřit na čerstvost. Ideální je rybu kupovat na rybím trhu, v sádkách nebo na rybárně. V sádkách rybu před vámi vyloví, zabijí i vykuchají. K pstruhovi se výborně hodí vařený brambor, grilovaná zelenina nebo zeleninový salát.
Nejhledanější v kategorii Ryby a mořské plody
Název | Energetická hodnota (kcal) | |
---|---|---|
135 | | |
156 | | |
135 | | |
156 | | |
104 | | |
156 | | |
103 | | |
156 | | |
156 | | |
156 | |