chléb ve vajíčku (ve vejci)
Chléb ve vajíčku (ve vejci) je rychlý pokrm, který se připravuje obalením krajíčků chleba ve směsi rozšlehaných vajec a soli. Případně se přidává další koření dle libosti nebo i strouhaný sýr. Obalené plátky chleba se pak smaží na rozpáleném oleji nebo sádle do zlatova.
Klasický smažený chléb ve vajíčku není vhodný pro racionální stravování ani pro redukční dietu. Tento pokrm je totiž bohatým zdrojem tuku, který bývá často nekvalitní a přepálený. Stačí sníst tedy i jen malé množství, které nás příliš nezasytí, ale nabídne nám hodně kalorií.
Místo úpravy smažením dejte obalené chleby ve vajíčku upéct do trouby, pokrm bude pak výrazně méně tučný. Chléb ve vajíčku se většinou podává pomazaný kečupem či hořčicí, pokladený plátky cibule a sterilovanou okurkou. Skvělou volbou rozhodně je doplnit toto jídlo o nakrájenou syrovou zeleninu nebo lehký zeleninový salát.