brambory syrové

Množství: X

Co je jídelníček
385,3 kJ Energie:
92,09 kcalKalorie:
1x porce (100 g) Jednotka:
Zelenina čerstvá Kategorie:
syrové Stav:
3 g Bílkoviny:
20 g Sacharidy:
1,2 g    Z toho cukry:
0 g Tuky:
-    Z toho nasycené mastné kyseliny:
-    Transmastné kyseliny:
-    Mononenasycené mastné kyseliny:
-    Polynenasycené mastné kyseliny:
-    Cholesterol:
0,030 g Sůl:
1,2 g Vláknina:
- Voda:
15 mg Vápník:
- GI:

Graf složení nutričních hodnot

Graf složení produktu brambory syrové

Obsah potraviny:

brambory jsou zdrojem sacharidů (zejména škrobu), dále zde najdeme velké množství cenných látek v podobě hořčíku, železa, zinku, mědi, manganu, fosforu, jódu, niklu, vápníku, draslíku, vitamínů C, B 1, B 2, PP aj.

Vliv na zdraví:

syrové brambory nejsou vhodné pro konzumaci.

Brambory obsahují jedovatý alkaloid solanin. Nejvíce se ho nachází v květech, plodech a klíčcích. Solanin je toxický nervový jed. Jeho negativní účinky se mohou projevit na malém mozku. Obvykle to bývají pocity nevolnosti, závratí a přes malý mozek může docházet i k negativnímu působení na zrak. Solanin také velmi negativně ovlivňuje zdraví kloubů při graviditě. Nejvíce jedovaté bývají staré brambory a všechny jejich zelené části. Při přípravě těchto hlíz nikdy nezapomínejte pečlivě odstranit očka s klíčky a všechny zelené části.

Brambory jsou vhodnou přílohou pro běžný jídelníček, ale i při redukční dietě. Z nutričního hlediska by bylo nejlepší neoloupané brambory uvařit v páře (pěkné nové brambory bez klíčků a zelených míst). Brambory tak ztratí jen minimum výživných látek. Nevhodné jsou naopak brambory připravované ve velkém množství tuku (fritované, smažené) nebo zapékané s hojností nekvalitních uzenin a šlehačky.

Praktické rady:

brambory můžete vařit celé ve slupce, pokrájené se slupkou či bez, dále je lze péct, zapékat i smažit nebo z nich udělat řadu dalších výborných příloh či hlavních jídel (bramborovou kaši, bramborovo-zeleninové pyré, bramborové placky, bramboráky, bramborové noky, halušky, střapačky, knedlíky – klasické bramborové, chlupaté nebo plněné ovocem či uzeninou a řadu dalších).

Podle druhu připravovaného pokrmu volíme varný typ brambor. Varný typ A je vhodný na salát nebo pro přípravu zmiňovaných brambor ve slupce. Varný typ B se hodí jako příkrm či do gulášů a polévek. Pokud chcete brambory restovat, vsaďte také na „béčka“. Varný typ C se pak osvědčí při přípravě bramboráků, bramborových placek, do bramborové kaše či bramborového těsta (bramborové knedlíky, halušky, šišky aj.).

 

Všechny ohlasy uživatelů

Ohlasy uživatelů

 

„DĚKUJU!!! :) NIKDY by mě nenapadlo,že budu vážit jídlo a že mě to bude bavit :D Po 2 dětech potřebuju shodit špíčky a samotné cvičení mi nepomůže. Tak jsem si něco přečetla o...“ Více

Sociální sítě

Mobilní aplikace

Android app on Google Play

Zašlete nám Váš názor

Množství:

X

Zvolte dobu:

 

Kategorie pro volbu pravidelného denního výdeje.

Pokud si nastavíte jednu z těchto kategorií, bude váš bazální metabolismus navýšen o násobek uvedený v posledním sloupci. Tím získáte odhadnutý celkový denní výdej a nemusíte vyplňovat vaše aktivity do jídelníčku.

Kategorie Popis Index
Sedavý Málo pohybu nebo žádný. Sedavé zaměstnání. 1.2
Lehce aktivní Cvičení nebo sport 1-2 dny v týdnu. Práce s pohybem. 1.375
Středně aktivní Cvičení nebo sport 3-5 dní v týdnu a práce s pohybem. 1.55
Velmi aktivní Cvičení nebo sport 6-7 dní v týdnu nebo velmi náročné zaměstnání. 1.725
Extrémně aktivní Velice náročné aktivity nebo sporty a velmi náročné zaměstnání. 1.9

Novinky na váš e-mail

Informace ze světa zdravé výživy? Buďte v obraze. Přihlaste si náš e-mailový zpravodaj a o všech novinkách na Kaloricketabulky.cz se dozvíte jako první. Posíláme 1x za 14 dnů.

* povinné pole
Zajímám se o...