Vepřové maso je bohaté na bílkoviny, draslík, vitamíny skupiny B a najdeme v něm i poměrně velké množství tuku.
vepřové maso průměr
Bílkoviny | 10 g |
Sacharidy | - |
Cukry | - |
Tuky | 24 g |
Nasycené mastné kyseliny | - |
Trans mastné kyseliny | - |
Mononenasycené | - |
Polynenasycené | - |
Cholesterol | - |
Vláknina | - |
Sůl | - |
Voda | - |
Vápník | - |
GI | |
PHE | 515 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Při dobrém výběru konkrétní části zvířete se i vepřové maso může stát součástí zdravé, vyvážené stravy. Přednost dáváme masu libovému (kýta). Je třeba brát v úvahu i vhodnou tepelnou úpravu takového masa. Vaření, dušení či zapékání je vhodnější, než smažení či grilování. Pro zdraví je naopak nevhodná častá konzumace tučného vepřového masa (bůček, krkovička…) a výrobků z něj (jitrnice, jelita,...). Tučné vepřové maso má oproti jiným druhům mas vyšší energetickou hodnotu a při nízkém energetickém výdeji podporuje zvětšování tukových zásob. Kromě toho může být příčinou zvýšené hladiny cholesterolu a krevních tuků či přispívat k onemocnění srdce a cév.
Pokud plánujete vařit z mletého masa, je lepší si ho umlít či nasekat doma. V supermarketech často narazíme na mleté maso pochybné kvality, do kterého se mohou zbytečně přidávat i další ingredience a některé deklarované informace na obalu takového výrobku často viditelně neodpovídají skutečnosti.
Nejhledanější v kategorii Maso hovězí a vepřové
Název | Energetická hodnota (kJ) | |
---|---|---|
800 | | |
714 | | |
1 721 | | |
569 | | |
942 | | |
875 | | |
510 | | |
679 | | |
1 098 | | |
794 | |