Špagety boloňské se sýrem jsou starý italský recept, který pochází z města Imola, jenž se nalézá jen kousek od Bologni. Na tento pokrm existuje řada receptů. Obsah výsledného jídla se odvíjí od konkrétních surovin použitých při vaření a postupu přípravy pokrmu.
špagety boloňské se sýrem
Stav | tepelně zpracované |
Bílkoviny | 3,6 g |
Sacharidy | 59 g |
Cukry | - |
Tuky | 11 g |
Nasycené mastné kyseliny | - |
Trans mastné kyseliny | - |
Mononenasycené | - |
Polynenasycené | - |
Cholesterol | - |
Vláknina | - |
Sůl | - |
Voda | - |
Vápník | - |
GI | |
PHE | 180 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Boloňské špagety lze určitě připravit tak, aby se jednalo o zdravý a vyvážený pokrm. Na druhou stranu lze boloňské špagety uvařit i tak, že se o zdravotním prospěchu pokrmu hovořit nedá. Záleží tedy jen na vás jaký váš pokrm bude. V každém případě v tomto pokrmů dominují sacharidy, ale najdete tu i tuky a bílkoviny.
K vaření boloňských špaget použijte jako základ celozrnné těstoviny a kvalitní mleté maso (namísto uzeniny). Přeslazený kečup vyměňte za rajčatový protlak, drcená rajčata nebo rajčata čerstvá. S tukem je dobré šetřit, protože i kvalitní mleté maso je zdrojem skrytých tuků. Naopak nešetřete zeleninou. Zužitkovat můžete například mrkev, celer, cuketu, papriky či rajčata. Samozřejmostí by měla být cibulka zpěněná „do sklovata“ a na plátky nakrájený česnek. Boloňským špagetám z bufetů a pochybných restaurací se raději vyhněte. Špagety lze připravit na různé způsoby, například i se špenátem a hříbkami.
Nejhledanější v kategorii Hotová jídla
Název | Energetická hodnota (kcal) | |
---|---|---|
208 | |