Sádlo škvařené vepřové je tvořeno živočišným tuky a jedná se tedy o velmi kalorickou potravinu. Tuky v sádle jsou až z 40% tvořeny nasycenými mastnými kyselinami. Škvařením se sádlo stává trvanlivější, protože se zbavuje vody, kyslíku a dalších látek.
sádlo škvařené vepřové
Bílkoviny | 0 g |
Sacharidy | 0 g |
Cukry | - |
Tuky | 99 g |
Nasycené mastné kyseliny | 41,57 g |
Trans mastné kyseliny | - |
Mononenasycené | 41,54 g |
Polynenasycené | 8,97 g |
Cholesterol | 95 mg |
Vláknina | - |
Sůl | 0 g |
Voda | 1 g |
Vápník | - |
GI | |
PHE | 0 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Podle nejnovější výzkumů není potvrzeno, že sádlo zvyšuje cholesterol a způsobuje tak srdeční a cévní onemocnění. Tento jev je nyní přisuzován hlavně nadměrné produkci insulinu, kterou způsobuje nadměrný příjem cukrů ve stravě. V každém případě je vepřové sádlo velmi kalorické, a tak je nutné dávat pozor na používané množství. Jeho konzumaci by se měli vyhnout osoby s vysokou hladinou cholesterolu, lidé s nadváhou a obezitou.
Největším benefitem sádla je, že se jedná o tuk, který vydrží i velmi vysoké teploty a nepřepaluje se. Díky tomu při smažení nevznikají nebezpečné karcinogenní látky. Při nákupu je důležité dbát na kvalitu sádla, která se liší podle toho z jaké části zvířete tuk pochází. U živočišných produktů se vždy vyplatí hledět v první řadě na kvalitu. Vepřové sádlo dodá jídlu jedinečně lahodnou chuť, a tak se tradičně využívá na smažení bramboráků, topinek a pro přípravu omáček a gulášů.
Nejhledanější v kategorii Tuky
Název | Energetická hodnota (kcal) | |
---|---|---|
908 | | |
902 | | |
880 | | |
897 | | |
853 | | |
908 | | |
946 | | |
908 | | |
689 | | |
883 | |