Rýže kulatozrnná vařená obsahuje více škrobu a její zrnka jsou po uvaření měkká a lepí se. Rýže neobsahuje téměř žádné tuky, má velmi nízký obsah cholesterolu a sodíku, a je zdrojem rychlé energie. Mastných kyselin je tu jen malé množství, jsou nenasycené a mají velkou biologickou hodnotu. Sacharidy představují velkou část hmotnosti rýžového zrna. Mezi přítomné minerály patří například mangan, železo, selen, fosfor, zinek, měď a vápník. Najdeme v ní i několik vitamínů, nejvíce ze skupiny B a vitamín E. Obsahuje také velmi dobré množství glukanu.
rýže kulatozrnná vařená
Stav | tepelně zpracované |
Bílkoviny | 2 g |
Sacharidy | 30 g |
Cukry | 0,1 g |
Tuky | 0,19 g |
Nasycené mastné kyseliny | 0,07 g |
Trans mastné kyseliny | - |
Mononenasycené | 0,06 g |
Polynenasycené | 0,05 g |
Cholesterol | - |
Vláknina | 0,4 g |
Sůl | - |
Voda | - |
Vápník | 1 mg |
GI | |
PHE | 150 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Rýže neobsahuje lepek,a je tedy vhodnou potravinou pro lidi s celiakií. Posiluje imunitní systém, pomáhá se zbavovat toxinů a působí na zdraví pokožky, vlasů a nehtů a zpomaluje proces stárnutí. Její konzumace zlepšuje trávení a stabilizuje obsah cukru v krvi. Další předností rýže je, že nenadýmá, a proto je ideální při žaludeční a žlučníkové dietě. Rýžový odvar pomáhá při vysokých teplotách a zánětech, zmírňuje průjem i zácpu, léčí trávicí a střevní potíže. Je také dobrou prevencí ledvinových kamenů a pomáhá snižovat riziko rakoviny tlustého střeva, prsu a prostaty, snižuje krevní tlak a udržuje zdravé srdce.
Aby nám ještě neuvařená rýže ve sklenici vydržela déle, vložíme na dno kousek feferonky. Vařená kulatozrnná rýže se hojně používá k přípravě slaných i sladkých nákypů, rýžové kaše a placiček. Dobře se z ní také vytváří rýžové knedlíčky nebo lepivější rizoto.
Nejhledanější v kategorii Přílohy
Název | Energetická hodnota (kJ) | |
---|---|---|
354 | | |
489 | | |
474 | | |
890 | | |
471 | | |
294 | | |
361 | | |
502 | | |
376 | | |
276 | |