základem poctivé rajčatové omáčky jsou kvalitní čerstvá, či konzervovaná rajčata, která se doplňují dalšími přísadami (bazalka, sůl, cukr, olej atd.). Rajčata mají jen nízký obsah sušiny kolem 6 - 7 %. Obsah bílkovin a tuků je nízký, podobně jako v mnoha dalších druzích zeleniny. Rozhodující složku sušiny tvoří sacharidy, a to od glukózy a fruktózy po stavební polysacharidy představující z hlediska výživy vlákninu. Rovněž obsah minerálních látek odpovídá složení běžné zeleniny. Při posouzení vitaminového složení je příznivý obsah kyseliny listové a provitamínů A. Předností rajčat je škála látek s ochrannými antioxidačními účinky. Do této skupiny patří zejména karotenoid lykopen, vitamin C a další. Tyto látky zřejmě vzájemně zesilují své účinky (= působí synergicky), protože zjišťovaná antioxidační aktivita rajčat a výrobků z nich je vyšší, než odpovídá součtu obsahů jednotlivých antioxidantů. Za rozhodující, zdravotně příznivou látku v rajčatech je pokládán lykopen. Lykopen patří do skupiny karotenoidů. Ve zralých červených rajčatech je ho obvykle 30-75 mg/kg. Lykopen se vyskytuje především v povrchových vrstvách plodů vystavených světlu. Odstraněním slupky proto dochází ke značným úbytkům lykopenu. Lykopen je však dostatečně stabilní vůči tepelné sterilaci a během zmrazení. Přesto dochází k jeho určitým ztrátám.
REKLAMA | Pro odstranění reklam aktivujte Premium.
rajčatová omáčka s bazalkou na těstoviny
(Spar)
Množství x {{unitOption.title}} kus
Energetická hodnota 230 kJ
= 55 kcal
Bílkoviny 2 g
Sacharidy 7 g
Tuky 2 g
Vláknina 2 g
Energetická hodnota {{foodstuff.foodstuff.energy}} kcal{{foodstuff.foodstuff.energy}} kJ
= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,0.239) | number : 0}} kcal= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,4.184) | number : 0}} kJ
Bílkoviny {{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Tuky {{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Vláknina {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Energetická hodnota 230 kJ
Bílkoviny 2 g
Sacharidy 7 g
Tuky 2 g
Vláknina 2 g
Nutriční hodnoty
Bílkoviny | 2 g |
Sacharidy | 7 g |
Cukry | 3 g |
Tuky | 2 g |
Nasycené mastné kyseliny | 0 g |
Trans mastné kyseliny | - |
Mononenasycené | - |
Polynenasycené | - |
Cholesterol | - |
Vláknina | 2 g |
Sůl | - |
Voda | - |
Vápník | - |
GI | |
PHE | 75 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Složení nutričních hodnot
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[4] | number:2}} %
{{dataChartPercent[5] | number:2}} %
Obsahuje vitamíny
Vitamín A Vitamín A
Vitamín C Vitamín C (kyselina askorbová)
Kyselina listová Kyselina listová (folacin, folát, vitamín B9)
rajčata jsou zdravá jak v syrové, tak tepelně upravené formě. Pokud vám tedy jejich konzumace nečiní potíže, jistě je dobré využít jejich předností.
podmínkou využitelnosti lykopenu z trávicího traktu je současná přítomnost tuku v potravě, vesměs se uvádí 10 – 15 g. Významné je, že využitelnost výrazně vzrůstá - udává se pětkrát i více, z produktů tepelně zpracovaných rajčat než ze syrových plodů, což se může jevit, ve srovnání např. s vitaminy jako překvapivé. Vyhněte se konzervovaným omáčkám, které mají ušetřit čas, a připravte si pokrm doma. Omáčka chutná zejména ve spojení s těstovinami a parmezánem.
Nejhledanější v kategorii Omáčky
Název | Energetická hodnota (kJ) | |
---|---|---|
300 | | |
574 | | |
425 | | |
454 | | |
241 | | |
662 | | |
400 | | |
490 | | |
163 | | |
997 | |
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravin v naší databázi
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných na Kalorických tabulkách