menu
menu
search close
account
Potraviny
keyboard_arrow_right
Pokrmy
keyboard_arrow_right
Omáčky
keyboard_arrow_right
rajčatová omáčka s bazalkou na těstoviny

rajčatová omáčka s bazalkou na těstoviny

(Spar)
Množství x {{unitOption.title}} kus
Energetická hodnota 230 kJ
= 55 kcal
Bílkoviny 2 g
Sacharidy 7 g
Tuky 2 g
Vláknina 2 g
Energetická hodnota {{foodstuff.foodstuff.energy}} kcal{{foodstuff.foodstuff.energy}} kJ
= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,0.239) | number : 0}} kcal= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,4.184) | number : 0}} kJ
Bílkoviny {{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Tuky {{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Vláknina {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Energetická hodnota 230 kJ
Bílkoviny 2 g
Sacharidy 7 g
Tuky 2 g
Vláknina 2 g
Nutriční hodnoty
Bílkoviny
2 g
Sacharidy
7 g
Cukry
3 g
Tuky
2 g
Nasycené mastné kyseliny
0 g
Trans mastné kyseliny
-
Mononenasycené
-
Polynenasycené
-
Cholesterol
-
Vláknina
2 g
Sůl
-
Voda
-
Vápník
-
GI Glykemický indexhelp
PHE
75 mg
Stav
syrové tepelně zpracované
Bílkoviny
{{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy
{{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Cukry
{{foodstuff.foodstuff.sugar}} g-
Tuky
{{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Nasycené mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g-
Trans mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g-
Mononenasycené
{{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g-
Polynenasycené
{{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Sůl
{{foodstuff.foodstuff.salt}} g-
Voda
{{foodstuff.foodstuff.water}} g-
Vápník
{{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg-
GI Glykemický indexhelp
{{foodstuff.foodstuff.gi}}
PHE
{{foodstuff.foodstuff.phe}} mg-
Alkohol
{{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g
Složení nutričních hodnot
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Vláknina
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Nasycené mastné kyseliny
fiber_manual_record Vláknina
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[4] | number:2}} %
{{dataChartPercent[5] | number:2}} %
Obsahuje vitamíny
Vitamín A Vitamín A
Vitamín C Vitamín C (kyselina askorbová)
Kyselina listová Kyselina listová (folacin, folát, vitamín B9)

základem poctivé rajčatové omáčky jsou kvalitní čerstvá, či konzervovaná rajčata, která se doplňují dalšími přísadami (bazalka, sůl, cukr, olej atd.). Rajčata mají jen nízký obsah sušiny kolem 6 - 7 %. Obsah bílkovin a tuků je nízký, podobně jako v mnoha dalších druzích zeleniny. Rozhodující složku sušiny tvoří sacharidy, a to od glukózy a fruktózy po stavební polysacharidy představující z hlediska výživy vlákninu. Rovněž obsah minerálních látek odpovídá složení běžné zeleniny. Při po­souzení vitaminového složení je příznivý obsah kyseliny listové a provitamínů A. Předností rajčat je škála látek s ochrannými antioxi­dačními účinky. Do této skupiny patří zejména karoteno­id lykopen, vitamin C a další. Tyto látky zřejmě vzájemně zesilují své účinky (= působí synergicky), protože zjišťovaná antioxidační aktivita rajčat a výrobků z nich je vyšší, než odpovídá součtu obsahů jednotlivých antioxidantů. Za rozhodující, zdravotně příznivou látku v rajčatech je pokládán lykopen. Lykopen patří do skupiny karotenoidů. Ve zralých červených rajčatech je ho obvykle 30-75 mg/kg. Lykopen se vyskytuje především v povrchových vrstvách plodů vystavených světlu. Odstraněním slupky proto dochází ke značným úbytkům lykopenu. Lykopen je však dostatečně stabilní vůči tepelné sterilaci a během zmrazení. Přesto dochází k jeho určitým ztrátám.

rajčata jsou zdravá jak v syrové, tak tepelně upravené formě. Pokud vám tedy jejich konzumace nečiní potíže, jistě je dobré využít jejich předností.

podmínkou využitelnosti lykopenu z trávicího traktu je současná přítomnost tuku v potravě, vesměs se uvádí 10 – 15 g. Významné je, že využitelnost výrazně vzrůstá - udává se pětkrát i více, z produktů tepelně zpracovaných rajčat než ze syrových plodů, což se může jevit, ve srovnání např. s vitaminy jako překvapivé. Vyhněte se konzervovaným omáčkám, které mají ušetřit čas, a připravte si pokrm doma. Omáčka chutná zejména ve spojení s těstovinami a parmezánem.

Nejhledanější v kategorii Omáčky

Název Energetická hodnota (kJ) Bílkoviny Sacharidy Tuky Vláknina
2 965 1 1 71 add_circle Zapsat
300 1 10 3 0,75 add_circle Zapsat
574 4 10 9 0,5 add_circle Zapsat
425 2 8 7 1 add_circle Zapsat
241 8 7 0,08 add_circle Zapsat
636 4 13 10 0,35 add_circle Zapsat
218 1 11 0,5 add_circle Zapsat
340 4 2 7 add_circle Zapsat
480 2 5 9 add_circle Zapsat
776 7 17 10 add_circle Zapsat
302 2 8 4 add_circle Zapsat
422 3 7 6 add_circle Zapsat
507 0,1 18 5 0 add_circle Zapsat
421 8 4 6 2 add_circle Zapsat
176 2 8 0,2 0,9 add_circle Zapsat
105 1 5 0 add_circle Zapsat
598 6 4 6 0 add_circle Zapsat
1 584 0,9 8 38 add_circle Zapsat
603 14 5 7 add_circle Zapsat
231 1 7 2 0 add_circle Zapsat
Může i při hubnutí fungovat „cheat day“?
Získejte speciální talíř, jenž byl vyroben pro aplikaci www.kaloricketabulky.cz
Životní styl za časů koronaviru aneb využijte nestandardní situaci ve svůj prospěch
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravin v naší databázi
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných na Kalorických tabulkách