Párek vídeňský (vepřový) je známá a oblíbená uzenina vyráběná z vepřového masa a tuku. Jeho složení bývá různé, záleží na konkrétním výrobci a výrobním postupu. Často jsou obsaženy různé konzervanty, aromata, barviva, kořenící směsi a jedlá sůl.
párek vídeňský (vepřový)
Bílkoviny | 11,9 g |
Sacharidy | 1 g |
Cukry | 0,4 g |
Tuky | 25 g |
Nasycené mastné kyseliny | 11 g |
Trans mastné kyseliny | 0 g |
Mononenasycené | - |
Polynenasycené | - |
Cholesterol | 0 mg |
Vláknina | 0,3 g |
Sůl | 2,2 g |
Voda | - |
Vápník | 0 mg |
GI | |
PHE | 595 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Obecně platí, že uzenářské výrobky a uzeniny nejsou vhodné pro každodenní konzumaci a zdravý životní styl. Obsahují totiž velké množství nevhodných tuků, které zvyšují rozvoj nadváhy a obezity. Mají také vysoký obsah soli, což je nevhodné zejména pro hypertoniky, pacienty s otoky a děti. Často se v nich vyskytuje i hodně koření, což může citlivějším jedincům jako jsou senioři, děti a osoby se šetřící dietou, vyvolávat zažívací problémy a alergie. Uzeniny jsou i plné nežádoucích přídatných látek, které negativně ovlivňují naše zdraví.
Potravinářská vyhláška nařizuje, aby masný výrobek s názvem „vídeňský párek“ obsahoval nejméně 55% masa a nejvýše 40% tuku. Použití strojně odděleného masa (tzv. separátu) je zde zakázáno. Při nákupu pečlivě čtěte složení výrobku, dbejte na to, aby obsah masa byl, co nejvyšší, a množství tuku a soli, co nejnižší. Pro tělo je však vždy lepší libové a přírodně upravené maso (kuřecí steak, hovězí či vepřový plátek, ...) než uzenářské výrobky.
Nejhledanější v kategorii Uzeniny a paštiky
Název | Energetická hodnota (kcal) |
---|