Losos grilovaný bez kůže patří mezi oblíbená a zdravá jídla plná bílkovin. Losos se řadí mezi tučné ryby (nejvíce tuku je soustředěno v kůži, která konkrétně v tomto pokrmu chybí). Z hlavních živin losos obsahuje zejména bílkoviny a tuky, hlavně ve formě omega 3 nenasycených mastných kyselin. Z vitamínů a minerálních látek jsou zastoupeny vitamíny skupiny B, vitamín D, vápník, hořčík či železo.
losos grilovaný bez kůže
Stav | tepelně zpracované |
Bílkoviny | 20,76 g |
Sacharidy | 0,51 g |
Cukry | 0 g |
Tuky | 4,68 g |
Nasycené mastné kyseliny | 1,7 g |
Trans mastné kyseliny | - |
Mononenasycené | - |
Polynenasycené | - |
Cholesterol | - |
Vláknina | - |
Sůl | 0,2 g |
Voda | - |
Vápník | - |
GI | |
PHE | 1 038 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Nenasycené mastné kyseliny omega 3 mají na náš organismus příznivý efekt, na rozdíl od těch nasycených. Mnoho výzkumů potvrdilo, že jsou prevencí kardiovaskulárních onemocnění (zejména srdečních infarktů a mozkových mrtvic), působí proti depresím, omezují pravděpodobnost výskytu rakoviny prostaty u mužů, zlepšují stav kloubů, mají protizánětlivé účinky a tlumí bolest. Ryby obsahují vitamín D, který ovlivňuje funkci svalů (a tím i naší sílu) a spolupůsobí při využití vápníku. Grilovaný losos určitě patří na zdravý jídelníček a to i přesto, že má poměrně vysokou energetickou hodnotu. Hodí se i na zpestření jídelníčku osob s redukční dietou, pozor na množství masa na porci a na volbu vhodné přílohy.
Ryby by se měly na našem jídelníčku objevovat každý týden - ideálně alespoň dvakrát. Jejich druhy je doporučeno střídat, abychom tělu zajistili co největší rozmanitost. Vyzkoušejte také lososa uvařeného v páře, podušeného ve vlastní šťávě nebo právě grilovaného, který je podáván s brokolicovou rýží.
Nejhledanější v kategorii Ryby a mořské plody
Název | Energetická hodnota (kcal) | |
---|---|---|
234 | |