Základem bramborových noků jsou vařené brambory, pšeničná mouka, vejce a sůl. Vytvořené bramborové noky se pak vaří ve vroucí osolené vodě tak dlouho, dokud nevyplavou na povrch.
bramborové noky
Stav | tepelně zpracované |
Bílkoviny | 4 g |
Sacharidy | 32 g |
Cukry | 1 g |
Tuky | 0,3 g |
Nasycené mastné kyseliny | - |
Trans mastné kyseliny | - |
Mononenasycené | - |
Polynenasycené | - |
Cholesterol | - |
Vláknina | - |
Sůl | 0,9 g |
Voda | - |
Vápník | - |
GI | |
PHE | 175 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Bramborovými noky lze zpestřit racionální jídelníček zdravých a aktivních osob. Konzumace noků, halušek, knedlíků a podobných moučných výrobků není vhodná zejména pro fyzicky pasivní jedince nebo osoby s nadváhou. Pozor by si na ně měli dávat osoby s nesnášenlivostí lepku, poněvadž obsahují i mouku, která je obilným produktem.
Bramborové noky lze konzumovat ve sladkém i slaném podání. Hodí se skvěle jako příloha, podobně jako bramborové knedlíky, nebo si z nich lze připravit i hlavní chod. Záleží jen na vás, co máte rádi. Dají se kombinovat se zelím a uzeným masem, se špenátem a zakysanou smetanou, nebo se žampiony a sýrovou omáčkou. Máte-li rádi sladká jídla, pak je zkuste s tvarohem a ovocem, nebo s mákem a moučkovým cukrem. Pokud si bramborové noky neděláte sami, ale kupujete je, přečtěte si pozorně složení výrobku – některé produkty totiž obsahují zbytečně mnoho přídatných látek.
Nejhledanější v kategorii Přílohy
Název | Energetická hodnota (kJ) | |
---|---|---|
652 | | |
490 | | |
636 | | |
751 | | |
629 | | |
354 | | |
489 | | |
474 | | |
890 | | |
384 | | |
380 | | |
358 | | |
550 | | |
701 | | |
574 | |