Agávový sirup je přírodní sladidlo tvořené zejména monosacharidem fruktózou (ovocný cukr). Zastoupeno je i menší množství dextrózy a velmi nízké množství sacharózy.
agávový sirup
Bílkoviny | 0 g |
Sacharidy | 77,73 g |
Cukry | 66,11 g |
Tuky | 0 g |
Nasycené mastné kyseliny | 0 g |
Trans mastné kyseliny | - |
Mononenasycené | - |
Polynenasycené | - |
Cholesterol | - |
Vláknina | - |
Sůl | - |
Voda | - |
Vápník | - |
GI | |
PHE | 0 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Fruktóza je sladší než řepný cukr a stejné sladkosti pokrmů dosáhnete s polovinou kalorií. Proto je sirup z agáve vhodným sladidlem pro lidi s nadváhou. Sirup z agáve má nízký glykemický index, což v praxi znamená, že po jeho konzumaci nestoupá hladina krevního cukru tak rychle, jako po použití cukru, či medu. Sirup z agáve obsahuje zbytkové množství inulinu (cca 3 g na 100 g sirupu), který podporuje zdravou střevní mikroflóru a tím také správnou činnost střev. Sirup je snadno stravitelný, napomáhá činnosti žlučníku, i trávení tuků a působí preventivně proti usazování cholesterolu v cévách. Jedná se o sladidlo vhodné pro děti a rekonvalescenty.
Agávový sirup můžete použít do ovocných salátů, jogurtů, na müsli a lupínky, palačinky a lívance, či k oslazení čaje. Výhodou agávového sirupu je skutečnost, že necukernatí. S oblibou se tento sirup také používá při sladkém pečení a při přípravě různých dezertů (banánový chlebík s čokoládou, tvarohový čoko dortík s ovocem, ...).
Nejhledanější v kategorii Přísady a ochucovadla
Název | Energetická hodnota (kcal) | |
---|---|---|
425 | | |
300 | | |
414 | | |
300 | | |
310 | | |
315 | | |
302 | | |
303 | | |
305 | | |
310 | |