cibule

Množství: X

Co je jídelníček
181,77 kJ Energie:
43,44 kcalKalorie:
1x 100 g Jednotka:
Zelenina čerstvá Kategorie:
1,41 g Bílkoviny:
8,91 g Sacharidy:
6,14 g    Z toho cukry:
0,250 g Tuky:
0,094 g    Z toho nasycené mastné kyseliny:
0 g    Transmastné kyseliny:
0 g    Mononenasycené mastné kyseliny:
0,106 g    Polynenasycené mastné kyseliny:
-    Cholesterol:
- Sůl:
2,575 g Vláknina:
87,6 g Voda:
36,532 mg Vápník:
- GI:

Graf složení nutričních hodnot

Graf složení produktu cibule

Obsah potraviny:

Cibule obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C, E a karoteny. Je bohatá na kyselinu listovou. Z minerálů v cibuli nalezneme důležité prvky jako železo, zinek, síra, fosfor, hořčík, draslík, vápník, sodík, měď, jód. Význam má i obsažená látka allicin.

Vliv na zdraví:

Cibulový odvar je výborný proti kašli a rýmě. Posiluje žaludek a střeva.

Podle studií prováděných na zvířatech v letech 1995-2005 se může allicin uplatnit i při léčbě aterosklerózy nebo při snižování krevního tlaku. Tato látka má však i antitrombotické a protizánětlivé účinky a působí jako antioxidant.

Při šetřící dietě se doporučuje používat cibuli pouze na vyvaření (při přípravě omáček, polévek aj.)a poté ji z pokrmu vyndat.

Praktické rady:

Čerstvý plátek cibule se přikládá na bodnutí a štípnutí hmyzem. Zabráníme tak zarudnutí a nepříjemnému svědění.

Cibuli krájejte plastovým nebo keramickým nožem. Při zpracování klasickým nožem nám brzy zoxiduje a tím hořkne.

Druh cibule volíme podle povahy připravovaného pokrmu. Na běžné vaření se nejčastěji používá klasická žlutá cibule. Bez této královny zeleniny nepřipravíte správný základ na guláš, omáčku nebo vývar. Syrová se hodí třeba na tlačenku či do utopenců. Dobře se skladuje.

Červená cibule (Carmen) je výborná do salátů či pomazánek, protože má nasládlou chuť a výraznou barvu. Při tepelné úpravě tato cibule ztrácí svou barvu, ale ne chuť. Hodí se tedy i při dušení či pečení. Výsledný pokrm je pak sladší a jemnější, než kdybychom použili klasickou cibuli.

Bílá cibule se hodí zejména pro studenou kuchyni, protože při tepelné úpravě ztrácí svou chuť. Na vaření se nehodí také proto, že je výrazně dražší než klasická cibule. Cibule šalotka má většinou ostřejší chuť než cibule klasická. Běžně se používá zejména pro přípravu francouzských, amerických či ruských pokrmů.

 

Všechny ohlasy uživatelů

Ohlasy uživatelů

 

„Bez nadsázky nejlepší aplikace vůbec, jakou znám. Vůbec nemám dramatickou potřebu zbavovat se spousty kil, ale baví mě sledovat příjem bílkovin, vlákniny atd. Nikdy jsem netušil, jak...“ Více

Sociální sítě

Mobilní aplikace

Android app on Google Play

Zašlete nám Váš názor

Množství:

X

Zvolte dobu:

 

Kategorie pro volbu pravidelného denního výdeje.

Pokud si nastavíte jednu z těchto kategorií, bude váš bazální metabolismus navýšen o násobek uvedený v posledním sloupci. Tím získáte odhadnutý celkový denní výdej a nemusíte vyplňovat vaše aktivity do jídelníčku.

Kategorie Popis Index
Sedavý Málo pohybu nebo žádný. Sedavé zaměstnání. 1.2
Lehce aktivní Cvičení nebo sport 1-2 dny v týdnu. Práce s pohybem. 1.375
Středně aktivní Cvičení nebo sport 3-5 dní v týdnu a práce s pohybem. 1.55
Velmi aktivní Cvičení nebo sport 6-7 dní v týdnu nebo velmi náročné zaměstnání. 1.725
Extrémně aktivní Velice náročné aktivity nebo sporty a velmi náročné zaměstnání. 1.9

Novinky na váš e-mail

Informace ze světa zdravé výživy? Buďte v obraze. Přihlaste si náš e-mailový zpravodaj a o všech novinkách na Kaloricketabulky.cz se dozvíte jako první. Posíláme 1x za 14 dnů.

* povinné pole
Zajímám se o...