REKLAMA | Pro odstranění reklam aktivuj Premium.
Jablečný koláč
Ingredience
{{recipe.portionsString}}
{{item.foodstuff.title}} {{item.foodstuff.title}} | {{item.unit}} |
Ingredience
3 x 100 g | |
200 x 1 g | |
0,5 x 100 ml | |
10 x malý kus (100 g) | |
8 x 10 g | |
2 x lžička (3 g) |
Postup přípravy receptu
1
Mouku nasypeme do misky, přidáme nakrájené máslo na kousíčky, špetku soli, mléko a začneme těsto zpracovávat. Můžeme použít robot, nebo těsto vypracovat ručně. Těsto musí být úplně hladké.
2
Vypracované těsto zabalíme do fólie a dáme alespoň na půl hodiny odležet do lednice. Jablka oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
3
Odleželé těsto rozdělíme na 2 části. Na pečícím papíru vyválíme těsto do kulata tak, aby byla plocha větší, než forma. Pečící papír pomůže k lehčí manipulaci s těstem, které má tendenci trhat. Pokud se trhá hodně, můžeme ho znovu vychladit nebo trochu podsypat moukou. Pečící papír obrátíme na formu a těsto do ní srovnáme. Těsto, které přesahuje formu okrojíme a necháme na závěrečné zdobení. Když se vám těsto někde ve formě roztrhne, díru zalepíme přebytečným těstem. V mističce smícháme cukr se skořicí a na dno formy nasypeme rovnoměrně asi třetinu směsi. Na cukr se skořicí nasypeme nakrájená jablka, rovnoměrně rozprostřeme, na jablka rozinky a opět všechno zasypeme třetinou cukrové a skořicové směsi. Pak stejně jako první část těsta rozválíme i část druhou a přikryjeme těstem celou formu. Přebytečné těsto jsem odkrojíme a kraje první a druhé placky těsta spojíme.
4
Ze zbytku těsta můžeme vytvořit ozdobný okraj. Já tentokrát zamotala dva tenké válečky těsta dohromady, ale minule jsem těsto vyválela, nakrájela ho na proužky a zapletla na okraje copánky. Jde čistě o estetickou věc, ale aspoň nevyhodíte zbytek těsta a zakryjete tak ty spoje těst.
5
Takhle připravený koláč jsem potřeme rozmíchaným vajíčkem, zasypeme zbytkem cukru se skořicí a propícháme na několika místech vidličkou, aby se nám těsto co nejmíň nafukovalo. V troubě pečeme přibližně hodinu na 150°C dozlatova.
6
Před krájením koláč necháme úplně vychladnout a pak dáváme pozor při krájení prvního kousku. Těsto je velmi křehké a první kousek jde ukrojit vždycky celkem špatně.
Nutriční hodnoty
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Energetická hodnota | 3 477 kcal |
Bílkoviny | 42 g |
Sacharidy | 431 g |
Cukry | 195 g |
Tuky | 176 g |
Nasycené mastné kyseliny | 99 g |
Trans mastné kyseliny | 5 g |
Mononenasycené | 55 g |
Polynenasycené | 13 g |
Cholesterol | 482 mg |
Vláknina | 60 g |
Sůl | 0 g |
Voda | 970 g |
Vápník | 380 mg |
PHE | 2 086 mg |
Energetická hodnota | {{recipe.energy}} kJ- {{recipe.energy}} kcal- |
Bílkoviny | {{recipe.protein}} g- |
Sacharidy | {{recipe.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{recipe.sugar}} g- |
Tuky | {{recipe.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{recipe.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{recipe.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{recipe.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{recipe.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{recipe.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{recipe.fiber}} g- |
Sůl | {{recipe.salt}} g- |
Voda | {{recipe.water}} g- |
Vápník | {{recipe.calcium}} mg- |
PHE | {{recipe.phe}} mg |
Podobné recepty
Mrkvovo-jablečný perník
Avokádové lívanečky
Koláč s tvarohem a jablky na listovém těstě
Strouhaná buchta s ovocem
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravin v naší databázi
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných uživatelů