menu
menu
search close
account

ŽITNÝ kváskový CHLÉB 100% žita ☺

star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
22.05.2020
zb19

Ingredience

{{recipe.portionsString}}
{{item.unit}}

Ingredience

Postup přípravy receptu

1
nejprve rozkvasíme 190 žitné mouky 200ml vody 1 polévkovou lžící žitného kvásku.
2
Po 10..12 hod přidáme 300g žitná mouka 260ml voda 1pol.lžíci sladu, lze nahradit medem 15 g sůl + 1 lžička kávová chlebové koření - lze zakoupit v DM v bio kvalitě, nebo si sami namíchejte /kmín, koriandr, fenykl, anýz v poměru 1:1:1:1/ vydrží dlouho. Těsto určitě nezpracovávat v robotu, žito se jen lehce promíchává vařečkou.
3
Přeliji do formy /některé formy se musí vymazat, nebo vyložit peč.papírem/ a přikryté, kyne 2 - 4 hod. Musí trošku povyskočit. Vždy dejte péct chléb, když je těsně pod vrcholem kynutí, tedy těsto stále stoupá. Vkládám formu do trouby vyhřáté na 230st. / peču 10 min, pak přikryju alobalem,aby se nespálil a peču dalších 10min dopékám stále na 230st +- 15 - 20min.
4
Pokud i po tomto čase mám pocit, že to není "ono" vyklopím z formy a dopeču jen tak na mřížce v troubě.
5
Po upečení nechám zcela vystydnout, žitný chléb se nesmí krájet teplý,ani vlažný, střídka se pak srazí a vypadá jako nedopečený.

Nutriční hodnoty

fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Vláknina
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Nasycené mastné kyseliny
fiber_manual_record Vláknina
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[4] | number:2}} %
{{dataChartPercent[5] | number:2}} %
Energetická hodnota
6 757 kJ
Bílkoviny
46 g
Sacharidy
377 g
Cukry
5 g
Tuky
7 g
Nasycené mastné kyseliny
0 g
Trans mastné kyseliny
0 g
Mononenasycené
0 g
Polynenasycené
0 g
Cholesterol
-
Vláknina
60 g
Sůl
14 g
Voda
460 g
Vápník
29 mg
PHE
2 301 mg
Energetická hodnota
{{recipe.energy}} kJ- {{recipe.energy}} kcal-
Bílkoviny
{{recipe.protein}} g-
Sacharidy
{{recipe.carbohydrate}} g-
Cukry
{{recipe.sugar}} g-
Tuky
{{recipe.fat}} g-
Nasycené mastné kyseliny
{{recipe.saturatedFattyAcid}} g-
Trans mastné kyseliny
{{recipe.transFattyAcid}} g-
Mononenasycené
{{recipe.monoSaturated}} g-
Polynenasycené
{{recipe.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{recipe.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{recipe.fiber}} g-
Sůl
{{recipe.salt}} g-
Voda
{{recipe.water}} g-
Vápník
{{recipe.calcium}} mg-
PHE
{{recipe.phe}} mg
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravin v naší databázi
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných na Kalorických tabulkách