menu
menu
search close
account

Žitné housky ze sušeného droždí

star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
20.04.2020

Ingredience

{{recipe.portionsString}}
{{item.unit}}

Ingredience

12 porcí

Postup přípravy receptu

1
Nejprve si připravíme kvásek. Do mísy nasypeme sušené droždí a zalijeme jej 100 ml vlažného mléka. Poté přidáme lžičku cukru, 100 g mouky a rozmícháme. Kvásek necháme 15 minut odpočívat v teple, aby vyběhl.
2
Poté ke kvásku přidáme prosátou zbylou mouku (400 g), 1 žloutek, 2 lžičky soli, rozpuštěné (ne horké!) máslo a zbylých 200 ml teplého mléka. Ručně vypracujeme hladké těsto, kterému věnujeme aspoň 10 minut ručního hnětení.
3
Hotové těsto naposledy prohněteme na vále. Výsledkem by mělo být hladké a nelepivé těsto. Vyvarujme se zbytečného přidávání mouky či mléky, abychom si nerozhodili optimální poměr surovin.Vypracované těsto dáme zpět do mísy, posypeme moukou (obyčejnou hladkou či žitnou), zakryjeme utěrkou a dáme na teplé místo, kde by mělo těsto alespoň hodinu a půl kynout.
4
Vykynuté těsto si rozdělíme na 12 stejných dílů a každý z nich ještě rozdělíme na další 3 části. Z těchto třetin vyválíme tenčí válečky, které poté upleteme do copu. Konce každé houstičky zmáčkneme k sobě a podstrčíme pod ni, aby i při pečení držely tvar.
5
Upletené housky položíme na plech vyložený pečicím papírem a necháme mezi nimi dostatek místa. Poté je zakryjeme utěrkou a necháme ještě 20 minut odpočinout. Nakonec houstičky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme podle libosti (hrubá sůl, mák, kmín, ...).
6
Housky pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C, přibližně 15 minut ve spodní části trouby. Upečené přendáme na mřížku a necháme vystydnout. Dobrou chuť!

Nutriční hodnoty

fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Vláknina
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Nasycené mastné kyseliny
fiber_manual_record Vláknina
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[4] | number:2}} %
{{dataChartPercent[5] | number:2}} %
Energetická hodnota
9 518 kJ
Bílkoviny
53 g
Sacharidy
383 g
Cukry
28 g
Tuky
46 g
Nasycené mastné kyseliny
21 g
Trans mastné kyseliny
0,82 g
Mononenasycené
11 g
Polynenasycené
2 g
Cholesterol
288 mg
Vláknina
0 g
Sůl
5 g
Voda
313 g
Vápník
405 mg
PHE
2 652 mg
Energetická hodnota
{{recipe.energy}} kJ- {{recipe.energy}} kcal-
Bílkoviny
{{recipe.protein}} g-
Sacharidy
{{recipe.carbohydrate}} g-
Cukry
{{recipe.sugar}} g-
Tuky
{{recipe.fat}} g-
Nasycené mastné kyseliny
{{recipe.saturatedFattyAcid}} g-
Trans mastné kyseliny
{{recipe.transFattyAcid}} g-
Mononenasycené
{{recipe.monoSaturated}} g-
Polynenasycené
{{recipe.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{recipe.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{recipe.fiber}} g-
Sůl
{{recipe.salt}} g-
Voda
{{recipe.water}} g-
Vápník
{{recipe.calcium}} mg-
PHE
{{recipe.phe}} mg
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravin v naší databázi
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných na Kalorických tabulkách