REKLAMA | Pro odstranění reklam aktivujte Premium.
Sváteční hrachová polévka se slaninou a krutony
Ingredience
{{recipe.portionsString}}
{{item.foodstuff.title}} {{item.foodstuff.title}} | {{item.unit}} |
Ingredience
4 porce
350 x 1 g | |
2 x 5 g | |
porce (0,2 g) | |
velká porce (20 g) | |
1 500 x 1 ml | |
100 g | |
porce (50 g) | |
3 x krajíc (50 g) | |
lžíce (10 ml) | |
20 x 1 g | |
špetka (2 g) | |
porce (2 g) |
Postup přípravy receptu
1
Hrách namočíme nejlépe den dopředu.
2
Na rozpáleném oleji orestujeme najemno nakrájenou cibuli, česnek a zalijeme vývarem. Přidáme hrách a vaříme do měkka.
3
Když je hrách měkký, přidáme smetanu, majoránku a vše důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem. Vše krátce provaříme, dochutíme solí a pepřem a zjemníme máslem.
4
Chléb a slaninu nakrájíme na kostičky a orestujeme na pánvi.
5
TIP: Pokud chcete mít jistotu, že při restování nebude slanina prskat, preferujte vybrané druhy určené přímo ke smažení, pečení nebo ke grilování. Jedná se zpravidla o tepelně neopracované slaniny typu „bacon“.
Pokud si nelibujete v rybí polévce, ale chcete zachovat tradici, uvařte si na Vánoce hrachovou polévku stejně jako naši předkové. Pokrm vás prohřeje po vaší vánoční procházce, nebo vám naopak dodá sílu těsně před ní. Snoubí se v něm hned několik chutí – cibulka, česnek, majoránka i restovaná slaninka. Věřte, že i ze zdánlivě obyčejné „hrachovky“ můžete mít delikátní zážitek. Obzvláště tehdy, když ji uvaříte z kvalitních surovin. Podle čeho je poznáte? Třeba podle značek kvality, jakými jsou např. Klasa, BIO a Regionální potravina.
Kategorie
Nutriční hodnoty
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Energetická hodnota | 2 186 kcal |
Bílkoviny | 59 g |
Sacharidy | 192 g |
Cukry | 18 g |
Tuky | 124 g |
Nasycené mastné kyseliny | 43 g |
Trans mastné kyseliny | 0,55 g |
Mononenasycené | 8 g |
Polynenasycené | 7 g |
Cholesterol | 146 mg |
Vláknina | 21 g |
Sůl | 2 g |
Voda | 1 554 g |
Vápník | 33 mg |
PHE | 4 203 mg |
Energetická hodnota | {{recipe.energy}} kJ- {{recipe.energy}} kcal- |
Bílkoviny | {{recipe.protein}} g- |
Sacharidy | {{recipe.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{recipe.sugar}} g- |
Tuky | {{recipe.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{recipe.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{recipe.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{recipe.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{recipe.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{recipe.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{recipe.fiber}} g- |
Sůl | {{recipe.salt}} g- |
Voda | {{recipe.water}} g- |
Vápník | {{recipe.calcium}} mg- |
PHE | {{recipe.phe}} mg |
Podobné recepty
Polévka z červené čočky + zelenina
Kuřecí polévka z křídel
Houbová zeleninová polévka s pohankou
Brokolicová polévka
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravin v naší databázi
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných uživatelů