Kalorické Tabulky
star star star star star_half
menu
menu
search close
account

Perfektní květák na indický způsob

star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline

Ingredience

{{recipe.portionsString}}
{{item.foodstuff.title}} {{item.foodstuff.title}}
{{item.unit}}

Ingredience

4 porce
800 x 1 g
balení (400 ml)
balení (400 g)
250 x 1 g
50 x 1 g
2 x porce (3 g)
10 x 1 g
2 x sklenice (250 ml)
5 x 1 g
5 x 1 g
5 x 1 g
2 x 1 g
3 x 1 g
10 x 1 g

Postup přípravy receptu

1
Květák omyjeme, rozebereme na malé růžičky a pokládáme je na plech vyložený pečícím papírem.
2
Květák pečeme 10 minut při 220 stupních.
3
Rýži propláchneme pod studenou vodou, zalijeme ji dvojnásobným množstvím vody, osolíme podle chuti a vaříme doměkka (zhruba 13 minut).
4
Ve větším hrnci na rozpáleném másle (nebo oleji) osmažíme nakrájenou cibuli.
5
Následně přidáme prolisované stroužky česneku, koření, nastrouhaný zázvor, sůl a minutu mícháme.
6
Potom do hrnce přidáme kokosové mléko, oloupaná rajčata a omáčku necháme přejít varem.
7
Poté doporučuji omáčku rozmixovat pomocí tyčového mixéru dohladka.
8
Nakonec do vroucí omáčky přidáme upečený květák a ještě 5 minut vaříme.
9
Hotový květák s omáčkou podáváme spolu s uvařenou rýží a jídlo dozdobíme petrželkou.
Pokud byste si chtěli recept připravit v ještě dietnější verzi, pak můžete kokosové mléko nahradit light verzí. Použijte však hustý typ mléka z plechovky nebo z malého kartonu, klasické tekuté kokosové mléko totiž bude příliš řídké a omáčku nezahustí. Tento recept chutná ještě lépe druhý nebo třetí den po uvaření, poněvadž květák krásně nasákne všechno koření z omáčky. Recept je tedy ideální připravit alespoň den předem. V případě, že místo másla použijete jen olej, pak bude pokrm veganský. V receptu jsem použila rýži Basmati, která se hojně využívá v těchto indických nebo podobných exotických receptech. Perfektně se hodí ke kari. Díky tomu, že neobsahuje tolik škrobu jako jiné druhy rýže, tak se po uvaření nelepí a její zrnka jsou krásně oddělená. Před vařením se rýže doporučuju propláchnout, aby se zbavila většiny škrobu.

Nutriční hodnoty

fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Nasycené mastné kyseliny
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Energetická hodnota
2 086 kcal
Bílkoviny
53 g
Sacharidy
274 g
Cukry
55 g
Tuky
84 g
Nasycené mastné kyseliny
66 g
Trans mastné kyseliny
0,27 g
Mononenasycené
3 g
Polynenasycené
2 g
Cholesterol
24 mg
Vláknina
28 g
Sůl
4 g
Voda
1 291 g
Vápník
247 mg
PHE
2 395 mg
Energetická hodnota
{{recipe.energy}} kJ- {{recipe.energy}} kcal-
Bílkoviny
{{recipe.protein}} g-
Sacharidy
{{recipe.carbohydrate}} g-
Cukry
{{recipe.sugar}} g-
Tuky
{{recipe.fat}} g-
Nasycené mastné kyseliny
{{recipe.saturatedFattyAcid}} g-
Trans mastné kyseliny
{{recipe.transFattyAcid}} g-
Mononenasycené
{{recipe.monoSaturated}} g-
Polynenasycené
{{recipe.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{recipe.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{recipe.fiber}} g-
Sůl
{{recipe.salt}} g-
Voda
{{recipe.water}} g-
Vápník
{{recipe.calcium}} mg-
PHE
{{recipe.phe}} mg
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravin v naší databázi
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných uživatelů