menu
menu
search close
account

Kváskový žitný chléb (cihlička)

star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline

Ingredience

{{recipe.portionsString}}
{{item.unit}}

Ingredience

20 porcí

Postup přípravy receptu

1
Připravíme si kvásek který nám musí 8-12 hodin kvasit. Mateřský kvas (pokud nemáte seženete určitě ve svém okolí na kvaskovamapa.cz) nakrmíme 150g vody a 150g chlebové žitné mouky.
2
Po nakynutí kvasu si odebereme jednu lžíci do skleničky na příští pečení.
3
Do rozkvasu který nám vznikl z mouky a vody přidáme 350 g žitné chlebové mouky, 300 - 350 ml vody (přilévejte postupně podle konzistence, těsto by mělo být spíše tužší), sůl a semínka.
4
Vše promícháme, ale pamatujte na to že žitná mouka nemá ráda míchání. Vše mícháme ručně a velmi krátce jen tak abychom spojili veškeré ingredience.
5
Formu na biskupský chlebíček si vytřeme máslem nebo vyložíme pečícím papírem a vzniklé těsto do ní dáme a pěkně uhladíme (mokrou lžící to jde krásně).
6
Necháme kynout pokud máte klasickou formu budete mít po naplnění 3/4 formy po nakynutí bude plná. Obvykle chléb kyne 3 - 5 hodin záleží na síle kvásku a na okolní teplotě. (Nikdy jej nedávejte na topení je to rychlo kynutí které vám udělá více škody než užitku.)
7
Po nakynutí rozpálíme troubu na 250 stupňů. Chléb vložíme do předehřáté trouby a pečeme 10 minut, poté teplotu snížíme na 200-220 stupňů a pečeme dalších 20 - 30 minut - podle barvy kůrky. Poté chléb vyklopíme a můžeme ještě chvíli (5 - 10 minut) nechat dopéct.
8
Chléb je potřeba nechat úplně vychladit nejlépe přes noc nebo přes den a večer krájet. Teplý nikdy nekrájejte srazí se!!!! Chladíme nejlépe na mřížce aby proudil vzduch ze všech stran.

Nutriční hodnoty

fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Vláknina
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Nasycené mastné kyseliny
fiber_manual_record Vláknina
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[4] | number:2}} %
{{dataChartPercent[5] | number:2}} %
Energetická hodnota
1 394 kJ
Bílkoviny
11 g
Sacharidy
14 g
Cukry
5 g
Tuky
24 g
Nasycené mastné kyseliny
2 g
Trans mastné kyseliny
0 g
Mononenasycené
0 g
Polynenasycené
0 g
Cholesterol
0 mg
Vláknina
9 g
Sůl
10 g
Voda
500 g
Vápník
19 mg
PHE
562 mg
Energetická hodnota
{{recipe.energy}} kJ- {{recipe.energy}} kcal-
Bílkoviny
{{recipe.protein}} g-
Sacharidy
{{recipe.carbohydrate}} g-
Cukry
{{recipe.sugar}} g-
Tuky
{{recipe.fat}} g-
Nasycené mastné kyseliny
{{recipe.saturatedFattyAcid}} g-
Trans mastné kyseliny
{{recipe.transFattyAcid}} g-
Mononenasycené
{{recipe.monoSaturated}} g-
Polynenasycené
{{recipe.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{recipe.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{recipe.fiber}} g-
Sůl
{{recipe.salt}} g-
Voda
{{recipe.water}} g-
Vápník
{{recipe.calcium}} mg-
PHE
{{recipe.phe}} mg
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravin v naší databázi
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných na Kalorických tabulkách