menu
menu
search close
account

Kváskový domácí chléb pšenično-žitný

star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
21.04.2020

Ingredience

{{recipe.portionsString}}
{{item.unit}}

Ingredience

300 x 1 g
400 x 1 g
200 x 1 ml
8 x 1 g
0,5 x polévková lžíce (6 g)

Postup přípravy receptu

1
(v 7 hodin ráno) Do mísy vsypte 400 g pšeničné chlebové mouky a přilijte 200 ml vody, 1 a půl lžičky soli a půl lžíce kmínu. Přidejte kvas a pomocí kuchyňského robotu nebo rukou vypracujte těsto, dokud se nezačne oddělovat od stěn mísy. Podle savosti mouky přidejte vodu, pokud se zdá těsto husté nebo mouku, když je řídké. Takto připravené těsto zakryjte igelitem, aby neoschlo a nechejte 2-6 hodin kynout. Doba kynutí závisí na okolní teplotě, síle kvásku a je více faktorů, které ji ovlivňují.
2
(cca v 11 hodin dopoledne) Těsto vyklopte z mísy na pomoučněnou pracovní plochu a nechejte asi 20 minut jen tak ležet. Poté rukama zpracujte bochník, snažte se rukou vytlačit vzduch, aby nezůstaly bubliny… překládejte a stáčejte tak dlouho, až bude těsto sametové a nebude skoro vůbec lepit. Vytvarujte bochník, vyhlaďte, potřete škrobem nebo moukou (mám lepší zkušenost se škrobem, opravdu se nelepí na ošatku) a „hezčí“ stranou položte do ošatky. Pokud ošatku nemáte, tak těsto dejte třeba do cedníku, vyloženého pomoučněnou utěrkou. Zakryté nechejte ještě 2-3 hodiny kynout v ošatce.
3
(cca ve 14:00 hodin) Vyhřejte troubu i s plechem, na kterém chcete péct, na 250 stupňů. Ten plech je velmi důležitý, na studeném by chleba zespodu praskl!
4
(cca ve 14:30 hodin) Opatrně chléb vyklopte na pečící papír, který máte na nějaké pevné podložce, žiletkou nebo ostrým nožem vytvořte na chlebu zářezy, a pak už stačí chleba jen opatrně svézt z podložky na horký plech. Ještě postříkejte nebo potřete vodou se solí. Pečte na 250 stupňů cca 10 min. a potom snižte teplotu na 190-200 stupňů a dopékejte cca 30 min. Podle potřeby pokropte vodou se solí (cca 4x během pečení, tedy každých 10 minut). Správně upečený chleba by měl mít kaštanovou barvu a měl by při poklepání „zvonit“.
5
Po upečení nechejte na mřížce vychladnout… nekrájejte horké, srazili byste si střídku!

Nutriční hodnoty

fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Vláknina
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Nasycené mastné kyseliny
fiber_manual_record Vláknina
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[4] | number:2}} %
{{dataChartPercent[5] | number:2}} %
Energetická hodnota
7 141 kJ
Bílkoviny
58 g
Sacharidy
340 g
Cukry
9 g
Tuky
6 g
Nasycené mastné kyseliny
0,81 g
Trans mastné kyseliny
0 g
Mononenasycené
0,32 g
Polynenasycené
0,15 g
Cholesterol
-
Vláknina
21 g
Sůl
8 g
Voda
200 g
Vápník
15 mg
PHE
2 899 mg
Energetická hodnota
{{recipe.energy}} kJ- {{recipe.energy}} kcal-
Bílkoviny
{{recipe.protein}} g-
Sacharidy
{{recipe.carbohydrate}} g-
Cukry
{{recipe.sugar}} g-
Tuky
{{recipe.fat}} g-
Nasycené mastné kyseliny
{{recipe.saturatedFattyAcid}} g-
Trans mastné kyseliny
{{recipe.transFattyAcid}} g-
Mononenasycené
{{recipe.monoSaturated}} g-
Polynenasycené
{{recipe.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{recipe.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{recipe.fiber}} g-
Sůl
{{recipe.salt}} g-
Voda
{{recipe.water}} g-
Vápník
{{recipe.calcium}} mg-
PHE
{{recipe.phe}} mg
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravin v naší databázi
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných na Kalorických tabulkách