menu
menu
search
{{item.title}} leaf pot {{item.value}} {{item.energyUnit}}/100 g {{item.value}} {{item.energyUnit}}/kg/min
account

Jablečný koláč

star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline

Ingredience

{{recipe.portionsString}}
{{item.unit}}

Ingredience

3 x 100 g
200 x 1 g
0,5 x 100 ml
10 x menší kus (100 g)
8 x 10 g
2 x čajová lžička (3 g)

Postup přípravy receptu

1
Mouku nasypeme do misky, přidáme nakrájené máslo na kousíčky, špetku soli, mléko a začneme těsto zpracovávat. Můžeme použít robot, nebo těsto vypracovat ručně. Těsto musí být úplně hladké.
2
Vypracované těsto zabalíme do fólie a dáme alespoň na půl hodiny odležet do lednice. Jablka oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
3
Odleželé těsto rozdělíme na 2 části. Na pečícím papíru vyválíme těsto do kulata tak, aby byla plocha větší, než forma. Pečící papír pomůže k lehčí manipulaci s těstem, které má tendenci trhat. Pokud se trhá hodně, můžeme ho znovu vychladit nebo trochu podsypat moukou. Pečící papír obrátíme na formu a těsto do ní srovnáme. Těsto, které přesahuje formu okrojíme a necháme na závěrečné zdobení. Když se vám těsto někde ve formě roztrhne, díru zalepíme přebytečným těstem. V mističce smícháme cukr se skořicí a na dno formy nasypeme rovnoměrně asi třetinu směsi. Na cukr se skořicí nasypeme nakrájená jablka, rovnoměrně rozprostřeme, na jablka rozinky a opět všechno zasypeme třetinou cukrové a skořicové směsi. Pak stejně jako první část těsta rozválíme i část druhou a přikryjeme těstem celou formu. Přebytečné těsto jsem odkrojíme a kraje první a druhé placky těsta spojíme.
4
Ze zbytku těsta můžeme vytvořit ozdobný okraj. Já tentokrát zamotala dva tenké válečky těsta dohromady, ale minule jsem těsto vyválela, nakrájela ho na proužky a zapletla na okraje copánky. Jde čistě o estetickou věc, ale aspoň nevyhodíte zbytek těsta a zakryjete tak ty spoje těst.
5
Takhle připravený koláč jsem potřeme rozmíchaným vajíčkem, zasypeme zbytkem cukru se skořicí a propícháme na několika místech vidličkou, aby se nám těsto co nejmíň nafukovalo. V troubě pečeme přibližně hodinu na 150°C dozlatova.
6
Před krájením koláč necháme úplně vychladnout a pak dáváme pozor při krájení prvního kousku. Těsto je velmi křehké a první kousek jde ukrojit vždycky celkem špatně.

Kategorie

Nutriční hodnoty

fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Vláknina
fiber_manual_record Ostatní
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[4] | number:2}} %
Energetická hodnota
14 560 kj
Bílkoviny
42 g
Sacharidy
431 g
Cukry
195 g
Tuky
176 g
Nasycené mastné kyseliny
99 g
Trans mastné kyseliny
5 g
Mononenasycené
55 g
Polynenasycené
13 g
Cholesterol
482 mg
Vláknina
60 g
Sůl
0 g
Voda
970 g
Vápník
380 mg
PHE
2 086 mg
Energetická hodnota
{{recipe.energy}} {{recipe.energyUnit}}-
Bílkoviny
{{recipe.protein}} g-
Sacharidy
{{recipe.carbohydrate}} g-
Cukry
{{recipe.sugar}} g-
Tuky
{{recipe.fat}} g-
Nasycené mastné kyseliny
{{recipe.saturatedFattyAcid}} g-
Trans mastné kyseliny
{{recipe.transFattyAcid}} g-
Mononenasycené
{{recipe.monoSaturated}} g-
Polynenasycené
{{recipe.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{recipe.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{recipe.fiber}} g-
Sůl
{{recipe.salt}} g-
Voda
{{recipe.water}} g-
Vápník
{{recipe.calcium}} mg-
PHE
{{recipe.phe}} mg
{{feedback.text}}
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných na Kalorických tabulkách