REKLAMA | Pro odstranění reklam aktivujte Premium.
Husí stehno, řepné zelí, houskový knedlík
Ingredience
{{recipe.portionsString}}
{{item.foodstuff.title}} {{item.foodstuff.title}} | {{item.unit}} |
Ingredience
4 porce
1 500 x 1 g | |
400 x 1 g | |
280 x 1 g | |
50 x 1 g | |
velký kus (100 g) | |
500 x 1 g | |
20 x 1 g | |
sklenice (250 ml) | |
kus (55 g) | |
2 x kus (50 g) | |
2 x 1 g | |
porce (5 g) | |
20 ml | |
špetka (2 g) | |
10 x 1 g |
Postup přípravy receptu
1
Husí stehna zlehka nasolíme a pocukrujeme a necháme 24 hodin odležet v lednici. Druhý den stehna opláchneme a vložíme do rozpuštěného sádla. Pečeme na 120 °C přibližně 3 hodiny nebo do měkka. Měkká stehna můžeme zapéct v troubě pod grilem, aby kůžička byla křupavá.
2
Najemno nakrájenou cibulku restujeme do sklovata na lžíci kachního sádla. Přidáme drcený pepř a ještě 5 minut restujeme. Poté nalijeme ocet a necháme ho skoro všechen vyvařit. Nakonec přidáme na nudličky nakrájenou řepu i se zbylým lákem z balení. Vaříme 10 minut, aby se chutě spojily. Řepu zahustíme škrobem rozmíchaným ve vodě a dochutíme solí a cukrem.
3
Mléko ohřejeme na cca 30 °C a rozmícháme v něm špetku cukru. Poté do mléka rozdrobíme droždí a nechám vzejít kvásek (asi 15 minut). Mouku rozmícháme se dvěma lžičkami soli, poté zalijeme mlékem a přidáme vejce. Hněteme, dokud se těsto nespojí. Sušší starší housku nakrájenou na kostičky přidáváme postupně. Těsto stále hněteme, dokud nemá tužší, pevnou konzistenci.
4
Vykynuté těsto znovu propracujeme a uděláme z něj 4 bochánky, které necháme opět 10 minut kynout. Do pařáčku vložíme utěrku a do utěrky dva bochánky. Napařujeme cca 15 minut. Knedlíky hned po uvaření propícháme špejlí, aby se nesrazily.
5
TIP: Až budete dělat knedlíky, můžete zkusit mouku celozrnnou (třeba jen z půlky). Oproti klasické mouce obsahuje rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, v níž jsou fenolytické látky významnými antioxidanty. Najdete v ní také více vitaminů, stopových látek a bílkovin.
Kdy jíme nejčastěji husu? Nejspíše 11. listopadu, tedy svatomartinskou. Proč se ovšem omezovat jenom na toto datum, když na ni máte chuť kdykoliv jindy? Zlatavě propečené husičce dokáže odolat snad jen zarytý vegetarián. Přestože je tento typ masa poměrně tučný, dopřejte si ho. Budete mít energii na nastávající zimu a také doplníte řadu důležitých látek. Tušili jste, že se v husím mase nachází znatelně více vitaminů B2 a B6 než v kuřecím? Navíc díky zelí připravenému z řepy získá pokrm svěžest a lehkost. Takže žádné výčitky a dobrou chuť.
Kategorie
Nutriční hodnoty
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Energetická hodnota | 11 448 kcal |
Bílkoviny | 302 g |
Sacharidy | 530 g |
Cukry | 72 g |
Tuky | 868 g |
Nasycené mastné kyseliny | 285 g |
Trans mastné kyseliny | 0 g |
Mononenasycené | 438 g |
Polynenasycené | 113 g |
Cholesterol | 1 317 mg |
Vláknina | 33 g |
Sůl | 4 g |
Voda | 1 115 g |
Vápník | 515 mg |
PHE | 12 647 mg |
Energetická hodnota | {{recipe.energy}} kJ- {{recipe.energy}} kcal- |
Bílkoviny | {{recipe.protein}} g- |
Sacharidy | {{recipe.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{recipe.sugar}} g- |
Tuky | {{recipe.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{recipe.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{recipe.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{recipe.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{recipe.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{recipe.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{recipe.fiber}} g- |
Sůl | {{recipe.salt}} g- |
Voda | {{recipe.water}} g- |
Vápník | {{recipe.calcium}} mg- |
PHE | {{recipe.phe}} mg |
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravin v naší databázi
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných uživatelů