REKLAMA | Pro odstranění reklam aktivuj Premium.
Hovězí kližka konfitovaná v červeném víně
Ingredience
{{recipe.portionsString}}
{{item.foodstuff.title}} {{item.foodstuff.title}} | {{item.unit}} |
Ingredience
1 200 x 1 g | |
145 x 1 g | |
240 x 1 g | |
220 x 1 g | |
90 x 1 g | |
350 x 1 ml | |
15 x 1 g | |
3 x 1 g | |
1 g |
Postup přípravy receptu
1
Maso nakrájíme přes vlákna na pět stejných dílů. Cibuli oloupeme a nakrájíme na silnější čtvrtkolečka, mrkev a celer nakrájíme na větší kousky.
2
V malém hrnci, rozpálíme sádlo na 200°C a opečeme v něm všechny kousky masa. Vychází to tak, že nejdříve opečeme tři a pak zbývající dva kousky. Opékáme je z každé strany asi 0,5 minuty, aby se maso zatáhlo.
3
Jakmile jsou všechny kousky masa opečené, dáme je na pracovní talíř a do hrnce dáme opékat cibuli. Asi za dvě minuty, až je cibule zesklovatělá, přisypeme k ní kořenovou zeleninu a pepř, stáhneme teplotu na 180°C a ještě asi 3 minuty opékáme.
4
Poté vybereme z hrnce zeleninu, snížíme teplotu na 120°C, vložíme zpět na tuk maso, osolíme a zasypeme opečenou zeleninou, pod kterou vložíme bobkový list. Maso a zeleninu pečlivě narovnáme, ba přímo napěchujeme, aby mezi nimi bylo co nejméně volného místa. Vše zalijeme vínem tak, aby maso i zelenina byly skoro ponořené, přikryjeme pokličkou a přivedeme k varu.
5
Jakmile začne tekutina v hrnci vřít, snížíme teplotu na 90-100°C a pomalounku vaříme = konfitujeme asi tři hodiny. (Je možno konfitovat na plotně nebo v troubě, důležitá je teplota mezi 90-100°C) Po celou tu dobu si jídla nemusíme všímat. Po třech hodinách je maso i zelenina krásně měkké a voňavé.
6
Jako příloha se hodí těstoviny, rýže, knedlík či bramborová kaše, já k tomu miluji pohanku. K pití doporučuji kvalitní červené víno. Tohle jídlo je opravdu luxusní, přitom jeho příprava je velice jednoduchá a nenáročná na čas, protože až na počáteční přípravu surovin se jídlo vaří samo a nás k ničemu nepotřebuje. Ještě malá poznámka pro milovníky českých „omáček“ – není třeba zahušťovat moukou ani jíškou či jinými vrahy omáček. Pokud chceš hustší omáčku, rozmačkej několik kousků zeleniny, případně vyjmi maso a rozmixuj všechnu zeleninu tyčovým mixérem. Není to ale potřeba, k masu a zelenině je ideální jemná šťávička z masa a vína, která při konfitování vznikne..
Nutriční hodnoty
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Energetická hodnota | 2 313 kcal |
Bílkoviny | 251 g |
Sacharidy | 59 g |
Cukry | 28 g |
Tuky | 93 g |
Nasycené mastné kyseliny | 30 g |
Trans mastné kyseliny | 0 g |
Mononenasycené | 0,04 g |
Polynenasycené | 0,81 g |
Cholesterol | 576 mg |
Vláknina | 20 g |
Sůl | 14 g |
Voda | 845 g |
Vápník | 406 mg |
PHE | 12 518 mg |
Energetická hodnota | {{recipe.energy}} kJ- {{recipe.energy}} kcal- |
Bílkoviny | {{recipe.protein}} g- |
Sacharidy | {{recipe.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{recipe.sugar}} g- |
Tuky | {{recipe.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{recipe.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{recipe.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{recipe.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{recipe.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{recipe.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{recipe.fiber}} g- |
Sůl | {{recipe.salt}} g- |
Voda | {{recipe.water}} g- |
Vápník | {{recipe.calcium}} mg- |
PHE | {{recipe.phe}} mg |
Podobné recepty
Polévka z červené čočky
placičky z mozzarelly
Celerovo mrkvová pomazánka s domácí lučinou a vajíčkem
Jáhly v mléce s arašídovým máslem a ovocem
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravin v naší databázi
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných uživatelů