menu
menu
search close
account

Domácí chleba

star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
14.04.2020

Ingredience

{{recipe.portionsString}}
{{item.unit}}

Postup přípravy receptu

1
Smícháme 300g hladké pšeničné mouky s 300ml vody do "kašičky" a necháme cca 1 hodinu stát
2
Po cca 30 minutách uděláme kvásek z droždí a 5 lžic vlažné vody
3
Do "kašičky" přidáme sůl, kmín, ocet, olej, žitnou mouku a nakonec kvásek. Vše důkladně mísíme cca 15 minut.
4
Těsto vypracujte do tvaru bochníku a dáme ho na hodinu až dvě kynout do ošatky.
5
Když je chleba nakynutý, rozehřejieme troubu na 250°C a nechám v troubě skleněnou mísu (pekáč, hrnec) nahřát. Na spodním roštu máme hluboký plech, do kterého nalijeme vodu bezprostředně po vložení chleba do trouby. Po 15 minutách mísu vyndáme, opatrně, ale rychle, překlopíme chleba do mísy a přikrytý dáváme do trouby.
6
Po 15 minutách vyndáme plech se zbylou vodou a stáhneme troubu na 220°C a dopékáme bez poklice asi 25 - 30 minut. Záleží na troubě. Kůrka by měla být pěkně hnědá, křupavá.
7
TIP: Zkoušela jsem péct chleba kombinovaně i celý ze žitné i špaldové mouky, bílé i celozrnné. Experimentovala jsem i se semínky a ořechy. Všechny byly výborné. Každý si musí úpravy udělat sám, dle zkušeností nebo zkoušek. Záleží jakou mouku používá a jakou má troubu.

Nutriční hodnoty

fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Vláknina
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Nasycené mastné kyseliny
fiber_manual_record Vláknina
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[4] | number:2}} %
{{dataChartPercent[5] | number:2}} %
Energetická hodnota
6 779 kJ
Bílkoviny
53 g
Sacharidy
325 g
Cukry
6 g
Tuky
12 g
Nasycené mastné kyseliny
1 g
Trans mastné kyseliny
0 g
Mononenasycené
0,35 g
Polynenasycené
0,17 g
Cholesterol
0 mg
Vláknina
21 g
Sůl
12 g
Voda
5 g
Vápník
24 mg
PHE
2 675 mg
Energetická hodnota
{{recipe.energy}} kJ- {{recipe.energy}} kcal-
Bílkoviny
{{recipe.protein}} g-
Sacharidy
{{recipe.carbohydrate}} g-
Cukry
{{recipe.sugar}} g-
Tuky
{{recipe.fat}} g-
Nasycené mastné kyseliny
{{recipe.saturatedFattyAcid}} g-
Trans mastné kyseliny
{{recipe.transFattyAcid}} g-
Mononenasycené
{{recipe.monoSaturated}} g-
Polynenasycené
{{recipe.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{recipe.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{recipe.fiber}} g-
Sůl
{{recipe.salt}} g-
Voda
{{recipe.water}} g-
Vápník
{{recipe.calcium}} mg-
PHE
{{recipe.phe}} mg
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravin v naší databázi
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných na Kalorických tabulkách