menu
menu
search close
account

Chléb z domácího kvásku

star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
Web
Facebook
Instagram
22.04.2020
Retrovaření

Ingredience

{{recipe.portionsString}}
{{item.unit}}

Ingredience

10 porcí

Postup přípravy receptu

1
Vychovali jste si domácí kvásek? Tak se pusťte do pečení chleba. Odměřte si 250 g kvásku a pokračujte bodem 2 (pokud už víc kvásku nemáte) nebo bodem 3 (pokud vám zbývá kvásek na příště). Na pečení můžete použít jakoukoliv formu, buď na chléb, kameninovou či keramickou s víkem či bez nebo obyčejnou (silikonovou) dortovou formu. Důležité je těsto dostatečně prohníst a nechat ho vykynout. Kvásek 2–3 lžíce kvásku 150 ml žitné mouky 150 ml vlažné vody
2
Kvásek rozmíchejte s žitnou moukou a vodou ve velké hnětací nádobě a nechte 10–12 hodin kvasit. Na povrchu se objeví bublinky a celá směs se jakoby provzdušní a trochu nabyde.
3
Odeberte ze směsi 2 lžíce do uzavíratelné sklenice na příště a uložte sklenici do lednice.
4
Vál nebo koláčovou formu, ve které budete chléb péct, hojně pomoučete. Vyklopte na mouku těsto, pomozte mu měchačkou nebo lžící, a zapracujte do něj mouku – vytáhněte kousek těsta od středu ke kraji, pomoučete ho, přiklopte zpět, těsto trochu pootočte a pokračujte stejným způsobem po celém okraji, až z polotekutého těsta vznikne úhledný bochánek a zapracujete do něj téměř všechnu mouku. Přikryjte ho utěrkou a nechte zhruba 1,5–2 hodiny kynout. Píchnete-li do něj prstem, měl by se důlek pozvolna vyrovnat. Pokud se vyrovná rychle, potřebuje těsto ještě kynout, pokud se nevyrovnává, těsto překynulo a pomůže ho znovu prohníst a nechat ještě chvíli vykynout.
5
Troubu rozehřejte na 250 °C. Těsto stejným způsobem 5–6krát přeložte, tím utvoříte znovu úhledný bochánek. Nařízněte ho ozdobně na vrchní straně, zlehka postříkněte vodou (stačí 20 ml) a vložte do trouby. Pečte 15 minut, pak ztlumte teplotu na 190 °C a pečte zhruba 45 minut, až chléb zní na poklep dutě. Vytáhněte ho a nechte zchladnout. Krájejte ho až zastudena.

Kategorie

Nutriční hodnoty

fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Vláknina
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Nasycené mastné kyseliny
fiber_manual_record Vláknina
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[4] | number:2}} %
{{dataChartPercent[5] | number:2}} %
Energetická hodnota
7 871 kJ
Bílkoviny
59 g
Sacharidy
379 g
Cukry
12 g
Tuky
7 g
Nasycené mastné kyseliny
1 g
Trans mastné kyseliny
0 g
Mononenasycené
1 g
Polynenasycené
2 g
Cholesterol
-
Vláknina
38 g
Sůl
4 g
Voda
1 210 g
Vápník
57 mg
PHE
2 930 mg
Energetická hodnota
{{recipe.energy}} kJ- {{recipe.energy}} kcal-
Bílkoviny
{{recipe.protein}} g-
Sacharidy
{{recipe.carbohydrate}} g-
Cukry
{{recipe.sugar}} g-
Tuky
{{recipe.fat}} g-
Nasycené mastné kyseliny
{{recipe.saturatedFattyAcid}} g-
Trans mastné kyseliny
{{recipe.transFattyAcid}} g-
Mononenasycené
{{recipe.monoSaturated}} g-
Polynenasycené
{{recipe.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{recipe.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{recipe.fiber}} g-
Sůl
{{recipe.salt}} g-
Voda
{{recipe.water}} g-
Vápník
{{recipe.calcium}} mg-
PHE
{{recipe.phe}} mg
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravin v naší databázi
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných na Kalorických tabulkách