REKLAMA | Pro odstranění reklam aktivuj Premium.
Chléb z domácího kvásku
Ingredience
{{recipe.portionsString}}
{{item.foodstuff.title}} {{item.foodstuff.title}} | {{item.unit}} |
Ingredience
10 porcí
Rychlý kvásek 4 denní | 250 x 1 g |
250 x 1 ml | |
4 x 1 g | |
3 x 1 g | |
160 x 1 g | |
260 x 1 g |
Postup přípravy receptu
1
Vychovali jste si domácí kvásek? Tak se pusťte do pečení chleba. Odměřte si 250 g kvásku a pokračujte bodem 2 (pokud už víc kvásku nemáte) nebo bodem 3 (pokud vám zbývá kvásek na příště). Na pečení můžete použít jakoukoliv formu, buď na chléb, kameninovou či keramickou s víkem či bez nebo obyčejnou (silikonovou) dortovou formu. Důležité je těsto dostatečně prohníst a nechat ho vykynout. Kvásek 2–3 lžíce kvásku 150 ml žitné mouky 150 ml vlažné vody
2
Kvásek rozmíchejte s žitnou moukou a vodou ve velké hnětací nádobě a nechte 10–12 hodin kvasit. Na povrchu se objeví bublinky a celá směs se jakoby provzdušní a trochu nabyde.
3
Odeberte ze směsi 2 lžíce do uzavíratelné sklenice na příště a uložte sklenici do lednice.
4
Vál nebo koláčovou formu, ve které budete chléb péct, hojně pomoučete. Vyklopte na mouku těsto, pomozte mu měchačkou nebo lžící, a zapracujte do něj mouku – vytáhněte kousek těsta od středu ke kraji, pomoučete ho, přiklopte zpět, těsto trochu pootočte a pokračujte stejným způsobem po celém okraji, až z polotekutého těsta vznikne úhledný bochánek a zapracujete do něj téměř všechnu mouku. Přikryjte ho utěrkou a nechte zhruba 1,5–2 hodiny kynout. Píchnete-li do něj prstem, měl by se důlek pozvolna vyrovnat. Pokud se vyrovná rychle, potřebuje těsto ještě kynout, pokud se nevyrovnává, těsto překynulo a pomůže ho znovu prohníst a nechat ještě chvíli vykynout.
5
Troubu rozehřejte na 250 °C. Těsto stejným způsobem 5–6krát přeložte, tím utvoříte znovu úhledný bochánek. Nařízněte ho ozdobně na vrchní straně, zlehka postříkněte vodou (stačí 20 ml) a vložte do trouby. Pečte 15 minut, pak ztlumte teplotu na 190 °C a pečte zhruba 45 minut, až chléb zní na poklep dutě. Vytáhněte ho a nechte zchladnout. Krájejte ho až zastudena.
Nutriční hodnoty
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Energetická hodnota | 1 880 kcal |
Bílkoviny | 59 g |
Sacharidy | 379 g |
Cukry | 12 g |
Tuky | 7 g |
Nasycené mastné kyseliny | 1 g |
Trans mastné kyseliny | 0 g |
Mononenasycené | 1 g |
Polynenasycené | 2 g |
Cholesterol | - |
Vláknina | 38 g |
Sůl | 4 g |
Voda | 1 210 g |
Vápník | 57 mg |
PHE | 2 930 mg |
Energetická hodnota | {{recipe.energy}} kJ- {{recipe.energy}} kcal- |
Bílkoviny | {{recipe.protein}} g- |
Sacharidy | {{recipe.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{recipe.sugar}} g- |
Tuky | {{recipe.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{recipe.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{recipe.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{recipe.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{recipe.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{recipe.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{recipe.fiber}} g- |
Sůl | {{recipe.salt}} g- |
Voda | {{recipe.water}} g- |
Vápník | {{recipe.calcium}} mg- |
PHE | {{recipe.phe}} mg |
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravin v naší databázi
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných uživatelů