menu
menu
search
{{item.title}} leaf pot {{item.value}} {{item.energyUnit}}/100 g {{item.value}} {{item.energyUnit}}/kg/min
account

Chili con carne v pomalém hrnci

star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
12.08.2019

Ingredience

{{recipe.portionsString}}
{{item.unit}}

Postup přípravy receptu

1
Fazole namočíme na 12-24 hodin do 1,5 litru studené vody, poté je scedíme, propláchneme a vložíme do pomalého hrnce. Pokud bychom použili červené fazole Kidney beans, musíme je před vložením do pomalého hrnce 10-15 minut povařit, aby se v nich rozložily toxické látky. Proto já raději používám jakékoliv jiné než tyto za syrova jedovaté fazole.
2
K fazolím přimícháme drcená rajčata a kečup, čtvrt litru vody a čtvrt litru červeného vína, kostku bujónu a mleté maso a pomalý hrnec zapneme na nižší stupeň. Používám klasické červené víno na vaření, ale do tabulek zapisuji nealkoholické víno, neboť alkohol a s ním i kalorie, jež obsahuje, se při vaření odpaří a zůstane po něm jen chuť.
3
Cibuli oloupeme a nakrájíme na menší kousky, z papriky odstraníme jadřinec a nakrájíme na proužky. V kastrolu rozehřejeme sádlo (nebo olivový olej) na 160°C a cibuli s paprikou na něm opékáme, až zesklovatí a začne zlátnout - trvá to asi 8-10 minut. Jakmile zelenina začne zlátnout, přimícháme k ní drcený kmín, chili, mletou papriku a skořici a za stálého míchání ještě minutu restujeme. S množstvím koření budeme opatrní, do pomalého hrnce stačí polovina koření než bychom použili při normálním vaření, a přesto bude jídlo velmi výrazně ochucené. Stejné je to se solí.
4
Restovanou zeleninu přidáme do pomalého hrnce k masu a fazolím, přidáme česnek nakrájený na plátky, oregáno (nebo majoránku, podle toho co máme raději) a balsamikový ocet, promícháme a necháme vařit na nižší stupeň do změknutí fazolí, tedy asi 8 hodin. Ochutnáme a případně přisolíme, připepříme nebo osladíme čtverečkem vysokoprocentní čokolády. Moje zkušenost je ale takov.á, že takto připravené CCC není již potřeba dochucovat, stačí sůl z bujonu a nakládaných rajčat a kečupu a ostré je taky tak akorát.
5
Toto množství surovin se vleze přesně do malého, 3,5 litrového pomalého hrnce z Lidlu a je ho 6-12 porcí - podle hladu a velikosti strávníků. Podáváme s rýží, celozrnným kuskusem, pohankou nebo dobrým chlebem.

Nutriční hodnoty

fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Vláknina
fiber_manual_record Ostatní
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[4] | number:2}} %
Energetická hodnota
16 789 kj
Bílkoviny
212 g
Sacharidy
383 g
Cukry
123 g
Tuky
155 g
Nasycené mastné kyseliny
62 g
Trans mastné kyseliny
0 g
Mononenasycené
23 g
Polynenasycené
8 g
Cholesterol
0,05 mg
Vláknina
107 g
Sůl
11 g
Voda
544 g
Vápník
127 mg
PHE
10 494 mg
Energetická hodnota
{{recipe.energy}} {{recipe.energyUnit}}-
Bílkoviny
{{recipe.protein}} g-
Sacharidy
{{recipe.carbohydrate}} g-
Cukry
{{recipe.sugar}} g-
Tuky
{{recipe.fat}} g-
Nasycené mastné kyseliny
{{recipe.saturatedFattyAcid}} g-
Trans mastné kyseliny
{{recipe.transFattyAcid}} g-
Mononenasycené
{{recipe.monoSaturated}} g-
Polynenasycené
{{recipe.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{recipe.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{recipe.fiber}} g-
Sůl
{{recipe.salt}} g-
Voda
{{recipe.water}} g-
Vápník
{{recipe.calcium}} mg-
PHE
{{recipe.phe}} mg
{{feedback.text}}
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných na Kalorických tabulkách