Kalorické Tabulky
star star star star star_half
menu
menu
search close
account

"No-knead" domácí pšeničný chléb

star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline

Ingredience

{{recipe.portionsString}}
{{item.foodstuff.title}} {{item.foodstuff.title}}
{{item.unit}}

Postup přípravy receptu

1
V do mísy nebo díže nasypeme mouku, přidáme droždí a promísíme, čímž se mouka zároveň provzdušní.
2
V odstáté (chlor může vadit kvasinkám)¨vodě rozpustíme sůl, vodu smísíme s moukou a droždím v díži a dobře promícháme, aby vzniklo homogenní těsto, ale nehněteme.
3
Díži necháme na teplém místě kynout po dobu osmi až dvanácti hodin. Poté těsto vyjmeme na vál, a pekařskou škrabkou několikrát přeložíme přes sebe, aby kynutím vzniklá lepková vlákna pomohla bochníku při pečení držet tvar.
4
Promísené těsto necháme kynout další hodinu, a mezitím roztopíme troubu na 220-230 stupňů Celsia spolu s litinovým hrncem (dutch oven, neboli holandská trouba), případně se skleněným nebo keramickým pekáčem.
5
Rozpálený hrnec opatrně vyjmeme z trouby, vstříkneme do vnitř pár kapek oleje na smažení, nebo ho vymázneme teplotně stabilním tukem, aby se bochník nepřilepit, a dáme péci zhruba na 20 až 30 minut. Hrnec musí být dostatečně velký, protože těsto při pečení ještě trochu nakyne
6
Poté odklopíme víko hrnce, a dopečeme chléb v otevřené nádobě, dokud se neutvoří kůrka preferovaného barevného odstínu a křupavosti (vlhký vzduch tomuto procesu napomáhá) - odhadem dalších 10-20 minut.
7
Po vyjmutí z trouby a hrnce necháme chléb nejméně hodinu chladnout a schnout na roštu nebo podobné podložce (větrání ze spoda je důležité; pokud bude chléb ležet na pevné, nesavé podložce, tak během chladnutí zespoda navlhne).

Nutriční hodnoty

fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Nasycené mastné kyseliny
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Energetická hodnota
1 504 kcal
Bílkoviny
52 g
Sacharidy
297 g
Cukry
9 g
Tuky
7 g
Nasycené mastné kyseliny
0,88 g
Trans mastné kyseliny
0 g
Mononenasycené
0 g
Polynenasycené
0 g
Cholesterol
-
Vláknina
14 g
Sůl
8 g
Voda
360 g
Vápník
15 mg
PHE
2 602 mg
Energetická hodnota
{{recipe.energy}} kJ- {{recipe.energy}} kcal-
Bílkoviny
{{recipe.protein}} g-
Sacharidy
{{recipe.carbohydrate}} g-
Cukry
{{recipe.sugar}} g-
Tuky
{{recipe.fat}} g-
Nasycené mastné kyseliny
{{recipe.saturatedFattyAcid}} g-
Trans mastné kyseliny
{{recipe.transFattyAcid}} g-
Mononenasycené
{{recipe.monoSaturated}} g-
Polynenasycené
{{recipe.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{recipe.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{recipe.fiber}} g-
Sůl
{{recipe.salt}} g-
Voda
{{recipe.water}} g-
Vápník
{{recipe.calcium}} mg-
PHE
{{recipe.phe}} mg
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravin v naší databázi
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných uživatelů