REKLAMA | Pro odstranění reklam aktivuj Premium.
"No-knead" domácí pšeničný chléb
Ingredience
{{recipe.portionsString}}
{{item.foodstuff.title}} {{item.foodstuff.title}} | {{item.unit}} |
Ingredience
430 x 1 g | |
8 x 1 g | |
1 g | |
360 x 1 ml |
Postup přípravy receptu
1
V do mísy nebo díže nasypeme mouku, přidáme droždí a promísíme, čímž se mouka zároveň provzdušní.
2
V odstáté (chlor může vadit kvasinkám)¨vodě rozpustíme sůl, vodu smísíme s moukou a droždím v díži a dobře promícháme, aby vzniklo homogenní těsto, ale nehněteme.
3
Díži necháme na teplém místě kynout po dobu osmi až dvanácti hodin. Poté těsto vyjmeme na vál, a pekařskou škrabkou několikrát přeložíme přes sebe, aby kynutím vzniklá lepková vlákna pomohla bochníku při pečení držet tvar.
4
Promísené těsto necháme kynout další hodinu, a mezitím roztopíme troubu na 220-230 stupňů Celsia spolu s litinovým hrncem (dutch oven, neboli holandská trouba), případně se skleněným nebo keramickým pekáčem.
5
Rozpálený hrnec opatrně vyjmeme z trouby, vstříkneme do vnitř pár kapek oleje na smažení, nebo ho vymázneme teplotně stabilním tukem, aby se bochník nepřilepit, a dáme péci zhruba na 20 až 30 minut. Hrnec musí být dostatečně velký, protože těsto při pečení ještě trochu nakyne
6
Poté odklopíme víko hrnce, a dopečeme chléb v otevřené nádobě, dokud se neutvoří kůrka preferovaného barevného odstínu a křupavosti (vlhký vzduch tomuto procesu napomáhá) - odhadem dalších 10-20 minut.
7
Po vyjmutí z trouby a hrnce necháme chléb nejméně hodinu chladnout a schnout na roštu nebo podobné podložce (větrání ze spoda je důležité; pokud bude chléb ležet na pevné, nesavé podložce, tak během chladnutí zespoda navlhne).
Kategorie
Nutriční hodnoty
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Energetická hodnota | 1 504 kcal |
Bílkoviny | 52 g |
Sacharidy | 297 g |
Cukry | 9 g |
Tuky | 7 g |
Nasycené mastné kyseliny | 0,88 g |
Trans mastné kyseliny | 0 g |
Mononenasycené | 0 g |
Polynenasycené | 0 g |
Cholesterol | - |
Vláknina | 14 g |
Sůl | 8 g |
Voda | 360 g |
Vápník | 15 mg |
PHE | 2 602 mg |
Energetická hodnota | {{recipe.energy}} kJ- {{recipe.energy}} kcal- |
Bílkoviny | {{recipe.protein}} g- |
Sacharidy | {{recipe.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{recipe.sugar}} g- |
Tuky | {{recipe.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{recipe.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{recipe.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{recipe.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{recipe.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{recipe.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{recipe.fiber}} g- |
Sůl | {{recipe.salt}} g- |
Voda | {{recipe.water}} g- |
Vápník | {{recipe.calcium}} mg- |
PHE | {{recipe.phe}} mg |
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravin v naší databázi
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných uživatelů